Nieuws

Varen met je zelfgebouwde schip

We kunnen het inmiddels een Harlinger traditie noemen: de week van Archimedes op de Maritieme Academie. De theorie - de wet van Archimedes - werd gistermiddag in de praktijk gebracht: derdejaarsleerlingen van het vmbo gingen met zelfgebouwde scheepjes varen.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Tijdens de natuurkundelessen werd de wet van Archimedes aan de leerlingen uitgelegd: wanneer een voorwerp in een vloeistof wordt ondergedompeld, ondervindt dat voorwerp een opwaartse kracht die gelijk is aan het gewicht van de verplaatste vloeistof. Ook in de wiskundelessen werd aandacht besteed aan het van tevoren berekenen van de diepgang met en zonder bemanning.

 

Aan het begin van de week werd de opdracht (timmer een vaartuig, bereken het drijfvermogen en breng een ijklijn aan op het schip) aan de leerlingen uitgelegd. Er moesten eerst tekeningen worden gemaakt, voordat alle materialen verzameld konden worden. Bij Visser stond de tent open en heel veel bouw- en drijfmaterialen werden daar gescoord. Dinsdag, woensdag en donderdag werd er onder ideale weersomstandigheden getimmerd aan de vaartuigen. Gistermiddag de tewaterlating. Onder grote belangstelling werden de vaartuigen te water gelaten in de grote oefenvijver pal voor de school.

 

Voor de leerlingen was dit een ontzettend spannend moment: blijft het vaartuig drijven? Klopt de ijklijn? Gelukkig… alle vaartuigen bleven drijven! De sfeer was tijdens het werken aan de vaartuigen geweldig en de bouwsels waren dit schooljaar van een heel hoog niveau. De hoofdprijs van het mooiste en origineelste schip met perfecte ijklijn ging naar Graatje, gemaakt door Coen van ’t Hof, Folkert Sloot, Syl Tichelaar, Mike Koelstra en Sander Nadema. De Wieringen 88 behaalde de tweede prijs. Scheepsbouwers waren Nick Heijerman, Nick Smolders, Jerke van Zelm, Mart Heidinga en Merijn Boer. Zowel docenten als leerlingen kunnen terugkijken op een zeer geslaagde projectweek. 

|Doorsturen