Nieuws

Van Swieten Society speelt Beethoven puur in Kimswerd

De vier musici van de van Swieten Society waren afgelopen zondag te gast in de Laurentiuskerk van Kimswerd, voor het eerste concert na de zomerpauze. Dit zeer professionele kwartet speelde de drie Pianokwartetten van L. van Beethoven op historische instrumenten,  zodat er een klankbeeld ontstond zoals dat er was in de tijd van Beethoven.

De Van Swieten Society in de kerk van Kimswerd. (Foto: Otto Roelofsen)

De drie Pianokwartetten van L. van Beethoven worden zelden gespeeld. Misschien ligt het aan een onderschatting van deze composities die door de nog maar 15-jarige Beethoven op uiterst deskundige wijze werden geschreven.

Bart van Oort (hij bespeelde een kopie van een fortepiano zoals die in de tijd van Beethoven werd gebruikt) en het strijktrio (met Heleen Hulst op viool; Ruben Sanderse op altviool en Diederik van Dijk op cello) liet de Kwartetten klinken zoals ze tijdens het leven van Beethoven geklonken moeten hebben. Zo maakten de strijkers gebruik van darmsnaren en historische strijkstokken. Het resultaat was zeer verrassend: zo hadden de meeste van de ongeveer tachtig bezoekers Beethoven nog nooit gehoord! Dankzij de prachtige akoestiek van de Laurentiuskerk konden ook uiterst zachte passages goed tot hun recht komen. Voortreffelijk samenspel droeg mee aan een zeer geslaagd optreden van dit gerenommeerde gezelschap.

Het volgende concert in de Laurentiuskerk is op zondag 20 oktober. Dan speelt Hobokwartet Driekwartplus. Aanvang 15.30 uur.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda