Nieuws

Van kiosk naar seafood bar

Urker Vishuis naar Grote Bredeplaats

“Eind goed al goed”, zegt Jacob Visser, eigenaar van het Urker Vishuis, met een lach. Zijn bekende viskiosk verhuist naar een A-locatie in het centrum. Dat gebeurt na een lange periode van onzekerheid en zorgen, nadat er een brief van het hoofdkantoor van de Jumbo op de deurmat viel. Het Urker Vishuis moest plaatsmaken voor parkeerplaatsen. “We hadden eigenlijk niets meer”, zegt Jacob.

Jacob Visser in de kiosk aan de Spoorstraat. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Een doordeweekse morgen in het Urker Vishuis. De viskiosk bij het Jumbo-terrein is nog gesloten. Jacob wenkt de verslaggever van de HC naar binnen door de achterdeur, die toegang geeft tot in een klein keukentje. Het koffiezetapparaat pruttelt. Zaterdag 15 februari is de laatste dag dat de viskiosk open is, vertelt Jacob. Ze gaan er een feestelijke dag van maken, en begin maart is het weer tijd voor een feestje, want dan gaat de nieuwe zaak aan de Grote Bredeplaats open. 

“De nieuwe locatie is top”, zegt Jacob. “Zakelijk gezien een stuk beter dan hier. We beginnen aan een nieuw hoofdstuk. We verkopen al enige tijd sushi, maar daar hebben we niet veel ruimte voor. Dat gaan we op de nieuwe plek wel wat groter aanpakken.”

De ‘kaart’ wordt ook uitgebreid, met onder andere plates, vers belegde broodjes, soepen en een goede kop koffie. En klanten kunnen een tappilsje kopen. “Dat is met een visje wel lekker”, zegt Jacob.

Eigenlijk gaat het Urker Vishuis van kiosk naar ‘seafood bar’. Het nieuwe pand, op Grote Bredeplaats 8 (waar de Subway eerder in zat), heeft een grotere keuken en 35 tot 40 zitplaatsen. Afhalen blijft mogelijk en er zal ook verse vis worden verkocht. Jacob verwacht dat de nieuwe zaak in het hoogseizoen alle dagen open zal zijn. De naam van de zaak blijft hetzelfde - dat is immers een begrip in Harlingen en omgeving.

De achterdeur van de kiosk gaat open. Een medewerker van de bakker brengt verse witte broodjes. Het Urker Vishuis gaat voor kwaliteit, zegt Jacob. Hij laat meerdere keren per week verse vis komen. “Wat ik zelf niet lekker vind, ga ik m’n klanten ook niet geven.”

De aangetekende brief van het hoofdkantoor van de Jumbo kwam in de lente van 2018 als een donderslag bij heldere hemel. “De nieuwe oven stond er net vier weken in”, zegt Jacob. Het was het begin van een onzekere tijd. En dat was best zwaar, vertelt Jacob. “Je draagt het bewust en onbewust met je mee; de kinderen, wij allemaal.”

Jacob heeft samen met gemeente Harlingen gekeken of de kiosk een plekje op gemeentegrond kon krijgen, maar dat lukte niet. Het zag er somber uit, totdat Rene van Makelaardij Stegenga enkele maanden geleden vroeg of het pand aan de Bredeplaats iets voor Jacob was. Daarna kwam alles in een stroomversnelling, en vorige week is het huurcontract getekend. “Een heel spannende tijd, er komt heel veel op je af.” Jacob moest officieel op 31 december de kiosk verlaten, maar kreeg enkele maanden uitstel.

Na ruim elf jaar aan de Spoorstraat, begint binnenkort een nieuw hoofdstuk. Het Urker Vishuis opent in de eerste week van maart de deuren op de Grote Bredeplaats.

|Doorsturen

BuienradarAgenda