Nieuws

Uitreiking Anton Wachter- en Ina Dammanprijs via livestream

Zaterdag 28 november om 14.00 uur start de uitreiking van de tweejaarlijkse Anton Wachterprijs in de Grote Kerk van Harlingen. Daarnaast wordt op deze middag de Ina Dammanprijs uitgereikt.

Door Covid-19 dragen de uitreikingen dit keer een besloten karakter. Toch hoeft u niets te missen. Thuis kunt u het programma volgen via de link: https://youtu.be/PhjbQZYvdZU, of via YouTube en tik in de zoekbalk Grote Kerk Harlingen. De livestream is zaterdag vanaf 13.50 actief.

Annemarie Haverkamp wint de 21e Anton Wachterprijs 2020 met haar debuutroman ‘De achtste dag’. Zij schetst in acht dagen de problemen van de ongeneeslijk zieke vader Egbert Tol die sinds de dood van zijn vrouw, een voormalig balletdanseres, de zorg draagt voor zijn zwaar gehandicapte zoon. Hij doet dat met liefde, humor en grote vindingrijkheid. “Een onmogelijk zwaar thema, maar beheerst en met groot vakmanschap geschilderd. Tederheid en harde werkelijkheid gaan hand in hand”, oordeelt de jury.

De organisatie van deze literaire debuutprijs is in handen van het Centraal Comité 1945 in samenwerking met de Vestdijkkring en de gemeente Harlingen. De prijs is in 1977 ingesteld en de eerste winnaar was Frans Kellendonk.

Museum Het Hannemahuis krijgt de 11e Ina Dammanprijs 2020 (deze prijs werd in 1998 ingesteld) voor de jarenlange aandacht voor Simon Vestdijk in de hiertoe ingerichte Vestdijkkamer. “Een literaire plek voor herinnering aan een schrijver is cultureel bezit. In de Vestdijkkamer leeft de herinnering aan Vestdijk al sinds 1984 voort. Het toont een fraaie collectie en voor de liefhebber is er een fraaie wandeling door het pittoreske Harlingen, de stad aan de Wadden dat in het Hannemahuis, het Anton Wachterbeeld en Vestdijks geboortehuis over een magische driehoek beschikt”, aldus de jury van de Vestdijkkring.

|Doorsturen

BuienradarAgenda