Nieuws

Twee maanden cel voor Georgische tandpastadieven

LEEUWARDEN/HARLINGEN – Twee Georgische mannen stalen eind vorig jaar uitsluitend dure tandverzorgingsproducten bij Plus supermarkten in Friesland, ook in Harlingen. Donderdag veroordeelde de politierechter het tweetal, beiden 28 jaar, bij verstek tot twee maanden cel.

De diefstallen kwamen aan het licht naar aanleiding van een bericht dat winkeldieven in het hele land en uitsluitend bij Plus supermarkten diefstallen pleegden. Na inspectie van de voorraad tandverzorgingsproducten en bestudering van camerabeelden bij de Plus-winkels in Heeg, Balk en Harlingen werden de Georgische tandpastadieven herkend.

Ze hadden op een en dezelfde dag, op 22 november vorig jaar, bij de drie winkels hun slag geslagen. Op de beelden was te zien dat ze telkens dezelfde werkwijze hanteerden: ze legden producten in hun winkelmandje, de goedkopere bovenop, waarna ze op een onbewaakt ogenblik de dure spullen in hun jassen stopten.

Vervolgens werden alleen de goedkope producten afgerekend. Nadat ze waren aangehouden legde de ene man een bekennende verklaring af. De ander zei in eerste instantie tegen de politie dat hij niet de persoon was die op de beelden te zien was. Hij zou de medeverdachte ook niet kennen. Later verklaarde hij dat hij van plan was om te gaan stelen, maar zich had bedacht en de spullen had teruggelegd.

Het had er volgens de officier van justitie alle schijn van dat er gesproken kon worden van wat ‘mobiel banditisme’ wordt genoemd: internationaal rondtrekkende criminele bendes die in georganiseerd verband misdaden plegen. “Dit is van een andere orde dan het stelen van een plakje kaas of een blikje drinken”, aldus de officier.

Hij eiste voor beide verdachten, die donderdag niet op de zitting verschenen, twee maanden cel. De politierechter nam de eis over. Twee schadevergoedingen van de Plus-winkels in Heeg en Balk, van respectievelijk 607 en 808 euro, werden toegewezen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda