Nieuws

Twaalfde editie Paarden Marathon Harlingen

HARLINGEN – Morgenmiddag wordt de jaarlijkse Paarden Marathon Harlingen voor de twaalfde keer gehouden. De organisatie berust bij Eelke en Rinske Dijkstra. Dit grote festijn, dat jaarlijks vele toeschouwers trekt, wordt gehouden op de weilanden aan de Ludingaweg, nabij de zuiveringsinstallatie van de Oude Trekweg. Aanvang 13.00 uur. De toegang is gratis.

Door Ubbo Posthuma

De bouwploeg vlnr Eelke Dijkstra, Piet Norbruis, Gerbrig en Jan Huizenga, Aant de Jong en Rinske Dijkstra (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

De hele week zijn er door Eelke en Rinske de nodige voorbereidingen getroffen om een mooi parcours samen te stellen. Dit samen met hun vaste team vrijwilligers, zoals Piet Norbruis, Aant de Jong, Gerbrig en Jan Huizenga en Gerrit van der Meij. Op de dag zelf zijn er wel veertig vrijwilligers actief, zegt Eelke Dijkstra. “Geweldig hoeveel steun we aan hen hebben. Ook het beschikbaar stellen van een shovel door mechanisatiebedrijf Van der Laan uit Midlum, maakt ons werk een stuk gemakkelijker.”

 

Uiteraard kan het feest niet doorgaan zonder de steun van de nabij wonende veehouders. Zij stellen hun landerijen beschikbaar voor de buitenroute, zoals veehouder Johan Kingma, Stoeterij Horsea, veehouder Lettinga, veehouder Jonker, veehouder Sijtsma en veehouder Koekkoek. Het hele traject is ongeveer zeventien kilometer.

 

De hindernissen op het terrein zijn gedeeltelijk gemaakt door Eelke zelf; hij heeft een eigen timmerbedrijf. De overige hindernissen zijn afkomstig van het onlangs gehouden Duitse WK Marathon en dat is wel heel speciaal. “We trachten zoveel mogelijk paardvriendelijke hindernissen te plaatsen met veel ruimte”, zegt Eelke. “Spectaculair is ieder jaar weer de waterbak in het parcours. De deelnemers worden beoordeeld door vakmensen uit de paardenwereld. De hindernissen moeten zo snel mogelijk en foutloos worden gereden. Er wordt door zowel pony’s als paarden gereden in enkelspan, dubbelspan, vierspan en tandemspan.”

 

Deskundig commentaar zal dit jaar verzorgd worden door Zwaan van Dijk uit Cornwerd, terwijl alles door de vast fotograven Marcel Teensma en Karin Joustra op de gevoelige plaat zal worden gezet. Ook aan de kinderen is gedacht. Zo staan er een springkussen en een partytent, beschikbaar gesteld door Koen Kimkes (In4More). In de partytent een hapje en drankje, waarbij Paul Beusekom de scepter zwaait.

Erg blij is men met de meer dan vijftig sponsoren die dit allemaal mogelijk maken. Aan de overkant van de weg kan men de auto parkeren en ook is er een gratis fietsenstalling op het terrein.

 

Als alles achter de rug is, houden Eelke en Rinske later dit jaar in hun grote schuur aan de Kanaalweg een barbecue voor alle vrijwilligers. Dit om hun dankbaarheid te tonen. De beelden die morgen worden gemaakt, zullen dan middels een beamer getoond worden.

|Doorsturen