Nieuws

Tuinmeubelen volgend jaar duurder door hoge zeevrachttarieven

De afgelopen maanden zijn de importprijzen van zeevrachttransporten van China naar Europa geëxplodeerd naar het hoogste niveau ooit. De belangrijkste reden hiervoor is het tekort aan containers. Inmiddels zijn de prijzen van containers uit China 4 tot 5 keer zo duur als 2 jaar geleden. Een ongekende stijging, waar we uiteindelijk allemaal de gevolgen van zullen merken. De verwachting is bovendien dat de prijs nooit meer terug zal komen op het oude niveau. 

Hoe is het tekort ontstaan?
Toen begin 2020 China als eerste land werd getroffen door het Coronavirus, sloten Chinese fabrieken hun fabrieken en stopten ze met hun (export)productie. Daardoor waren veel minder schepen nodig tussen Azië en Europa. Door de wegvallende vraag daalden de zeevrachttarieven aanzienlijk. 

Inmiddels was ook in de rest van de wereld corona uitgebroken en kwamen veel mensen thuis te zitten. Er werd veel meer online besteld en er kwam een run op zaken als elektronica en tuinmeubelen. De schepen gingen weer als volop varen.

Omdat de hoogste zeevrachttarieven konden worden gevraagd voor de routes naar Amerika, werden de meeste containers vanuit China naar de VS gebruikt. Tegelijkertijd kwam de export vanuit de VS naar China stil te liggen. Fabrieken en pakhuizen waren door de pandemie namelijk dicht of half gesloten, waardoor lege containers vertraagd of helemaal niet werden teruggestuurd naar Azië, met als gevolg een tekort aan containers in China en daardoor torenhoge prijzen.

Ook de Nederlandse tuinmeubelenbranche heeft te maken met deze torenhoge transporttarieven. Veel tuinmeubelen worden geïmporteerd uit China en Indonesië. Omdat tuinmeubelen relatief grote producten zijn, past maar een beperkt aantal ervan in een container. De hogere transportkosten kunnen dan maar over een beperkt aantal goederen verdeeld worden. ‘Door de extreme prijsstijging van de transportkosten in combinatie met de hoger geprijsde grondstoffen verwachten we dat de prijzen van tuinmeubelen volgend jaar gemiddeld met 15% zullen stijgen.’ Aldus Alexander Latour van Latour tuinmeubelen

|Doorsturen

BuienradarAgenda