Nieuws

Tsjerkepaad van start in Harlingen

Meer dan 170 kerken zijn aangemeld voor Tsjerkepaad: kerken die hun deuren in de zomerperiode open zetten. De opening van Tsjerkepaad is morgen (zaterdag 26 juni 13.30 uur) met een feestelijk programma. Verhalenverteller Frank Belt en ds. Teunard van der Linden vertellen spelenderwijs over de geschiedenis van de kerk in Harlingen, aansluitend op het jaarthema van Tsjerkepaad; ‘Kerken in heden, verleden en toekomst.’

Vorige jaar kon Tsjerkepaad niet doorgaan vanwege corona. De kerngroep van de Stichting Tsjerkepaad nam in april van dit jaar het besluit om de openstelling van kerken in Friesland dit jaar door te laten gaan. De kerken die dit jaar meedoen, staan vermeld op de website van Tsjerkepaad: www.tsjerkepaad.nl.

Er is dit jaar een boek over de geschiedenis van Tsjerkepaad verschenen met mooie anekdotische verhalen en foto’s. Het boek wordt door voorzitter Gerrit Groeneveld aangeboden aan gedeputeerde Klaas Fokkinga van de provincie Fryslân en daarna geschonken aan alle vrijwilligers die zich voor Tsjerkepaad inzetten. Voor andere belangstellenden is het beschikbaar tegen een vrijwillige bijdrage.

Met subsidie van de provincie kon er ook een promotiefilm van Tsjerkepaad worden gemaakt. Jannie Brandsma zingt daarin het Tsjerkepaadlied met begeleiding van Frans van der Hauw op het Hinszorgel in de Martinikerk van Bolsward. De filmbeelden van de open kerken zijn van Peter Sauermann. De film wordt tijdens de opening van Tsjerkepaad gepresenteerd en zal daarna online op YouTube te zien zijn.

De opening is in een livestreamprogramma, dat online te zien is op YouTube. Er mogen op zaterdag 26 juni 150 tot 200 bezoekers komen. Van hen wordt gevraagd zich van tevoren aan te melden en om in de kerk anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda