Nieuws

Trossen langs kades voor Harlinger katten

Er zijn dit jaar al zeker zes katten verdronken in Harlingen. Maar katten die in het water van Zuidoostersingel en Franekereind vallen, kunnen binnenkort ontsnappen aan de verdrinkingsdood. Dankzij enkele bezorgde kattenliefhebbers en een facebookactie, komen er trossen langs de kades. Zo krijgen de katten de kans uit het water te klimmen.

De trossen mochten bij de gemeente worden opgeslagen. (Foto: Geralde Smeenk)

Nadat er dit jaar al vier katten waren verdronken, hebben enkele inwoners van Harlingen, de Dierenbescherming en de gemeente de handen ineen geslagen. Ze hebben gekeken naar de mogelijkheden om katten een kans te geven uit het water te komen. Diverse andere gemeenten hebben hier al ervaring mee, en er zijn meerdere oplossingen: bijvoorbeeld het aanbrengen van netten, drijvende tuintjes of trappetjes.

In Harlingen wordt begonnen met het ophangen van scheepstrossen langs de kades - een oplossing die past in een havenstad als Harlingen. In 2016 is er al een poging gedaan trossen te verzamelen, maar het lukte toen niet voldoende trossen te krijgen. Dit jaar is het dankzij een goed gedeelde oproep op Facebook wel gelukt.

Het oproepje om trossen beschikbaar te stellen - het mogen best afgekeurde trossen zijn, als ze maar dikker dan 6 centimeter en langer dan 8 meter zijn - heeft meer dan 9000 mensen bereikt, onder andere in scheepvaartgerelateerde facebookgroepen.

De trossen zijn gratis aangeboden door Damen Shiprepair, Kustvaart Harlingen BV, de schepen Antonia, de Isis en de Linde. Daarnaast zijn er ook door de Koninklijke Marine afgekeurde trossen beschikbaar gesteld en kwamen er zelfs trossen van VMS Ropes uit Rotterdam, die overigens weer speciaal zijn opgehaald door een inwoonster van Terschelling.

De trossen worden eerst aan de kades van de Zuidoostersingel en het Franekereind gehangen. Na verloop van tijd volgt er een evaluatie, en mogelijk volgen er later nog meer trossen op andere plekken. Meer informatie of vragen voor de initiatiefnemers? Stuur een mail naar reddekatten@gmail.com.

|Doorsturen

BuienradarAgenda