Nieuws

Tonnen advocaatkosten voor ruzie Spaansenterrein

HARLINGEN – De teller staat inmiddels op (ruim) 368.000 euro aan externe juridische kosten voor de gemeente Harlingen. En het hoofdpijndossier ‘Spaansenterrein’ gaat de gemeente mogelijk nog veel meer geld kosten. De gemeente gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof, dat de verkoop van het Spaansenterrein eind vorig jaar terugdraaide. Dat betekent een lange juridische procedure, met nog meer rekeningen van advocaten.

Zolang de gemeente en Spaansen er niet uitkomen, en de advocaatrekeningen zich opstapelen, blijft het Spaansenterrein er zo bij liggen. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Ondertussen wil de gemeente nog wel in gesprek met Spaansen, om tot een oplossing te komen. Maar beide partijen lijken niet tot elkaar te komen. Wethouder Paul Schoute zegt dat de gemeente in een brief heeft aangegeven dat de deur open staat. “Als hij met mij wil overleggen,” zegt Spaansen-directeur Ab Knook, “kan hij me bellen.”

 

Volgens wethouder Schoute moest de gemeente wel in cassatie gaan, omdat de gemeente anders geen juridische positie meer zou hebben. “We gaan niet blind de onderhandelingen in. Als we er niet uit komen, ligt er een miljoenenclaim.” De gemeente moest namelijk op last van het gerechtshof het terrein aan de Kanaalweg teruggeven aan Spaansen, maar dat lukte niet helemaal: de gemeente had een huis en stukken grond verkocht, en opstallen gesloopt. En nu speelt dus ook de vraag: hoe zet je dat op waarde?

 

Schoute zegt dat de gemeente het terrein zo snel mogelijk op naam van Spaansen heeft laten zetten, maar nog geen geld heeft teruggevraagd. “6,5 miljoen euro is opeisbaar,” zegt Schoute, “maar dat hebben we niet gedaan, en we hebben ook geen beslag gelegd, om vertrouwen te creëren. Wij willen doorpraten. Een mediation-traject is bespreekbaar, en als we eruit komen, kunnen we de cassatiezaak terugtrekken.”

 

Een compromis moet ‘staatssteun-proof’ zijn, zegt Schoute. Volgens de wethouder wil Spaansen een bedrag “dat zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke deal lag”. Directeur Ab Knook wil niet via de pers onderhandelen, en noemt dus geen bedragen. “We hebben een voorstel aan het college van B en W voorgelegd om het staatssteun-proof op te lossen. Wij begrijpen de positie van de gemeente heus wel, en wij zien samen met juristen wel een oplossing. We kunnen samen een oplossing zoeken die staatssteun-proof is. Maar de gemeente gaat in cassatie en dat is om een betere onderhandelingspositie te krijgen. De gemeente wil, in onze ogen, gewoon korting.”

 

Volgens Knook overtreedt de gemeente al zeven jaar lang de wet, doordat de gemeente de staatssteun had moeten melden bij de Europese Commissie (EC). “Maar de gemeente weigert het te melden”, zegt Knook. “En de gemeente wil zo een deal ongedaan maken. Het komt bijna neer op diefstal. Zo kun je geen zaken doen.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente hoeft zij het niet meer aan de EC te melden, nu achteraf de staatssteun in vastgesteld. Hij erkent dat de gemeente dat wel vóór het sluiten van de koopovereenkomst had moeten doen.

Knook zegt dat hij een parallel ziet met de parkeer-rechtszaak van Tim Dotinga (waar deze krant vorige week over berichtte, red.). “Dat Harlingen boven de wet staat. Ze moeten de staatssteun gewoon melden, en ze hebben een tik op de vingers gehad. Het hof heeft geoordeeld dat er sprake is van staatssteun omdat de gemeente het vermoeden van staatssteun niet heeft aangemeld. De gemeente stelt zich bij Dotinga nederig op, en de gemeenteraad heeft gezegd dat de gemeente dat ook bij Spaansen moet doen. Maar dat hebben we niet gezien.”

 

“We hebben er oprecht mee geworsteld”, zegt wethouder Schoute over de cassatiezaak. “We willen er vanaf. Spaansen is een mooi bedrijf, een grote werkgever; daar wil je helemaal geen gelazer mee hebben.”

“De veroorzaker van de hele kwestie is de gemeente”, zegt Knook. “We gaan ons er niet bij neerleggen. Het kan niet zo zijn dat wij bestolen worden door een overheid die spijt heeft. En men moet niet naar Spaansen wijzen als het kwartje straks verkeerd valt, en de gemeente meer moet betalen.”

 

Het hoofdpijndossier ‘Spaansenterrein’ gaat z’n tiende jaar in. In 2009 stemde de gemeenteraad in de met aankoop van het terrein. De gemeente en Spaansen sloten de deal voor 8,5 miljoen euro. De gemeente liet de deal later door de rechtbank tegen het licht houden. De rechtbank bepaalde in 2015 dat er sprake was van staatssteun, en dat de prijs 2,25 miljoen euro te hoog was. Eind vorig jaar werd dat vonnis nietig verklaard door het gerechtshof; het hof oordeelde eveneens dat er sprake was van staatssteun, maar de aankoop van het Spaansenterrein werd teruggedraaid.

 

De gemeente Harlingen betaalde sinds 2013 € 368.211,41 aan advocaten in verband met de Spaansenzaal. Daarnaast werd de gemeente vorig jaar veroordeeld tot het betalen van de kosten die Spaansen maakte voor de rechtszaak bij het hof, bijna 40.000 euro.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda