Nieuws

Tjebbe Tammes ontvangt onderscheiding voor redding in Ghana

Tjebbe Tammes (37) twijfelde geen seconde om direct uit te varen en hulp te bieden, aan de bemanning van enkele omgeslagen vissersbootjes. Daarom heeft de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen Tammes een oorkonde toegekend. Deze is vanmorgen op het stadhuis van Harlingen door burgemeester Roel Sluiter uitgereikt.

 

(Foto: Jan Hoogland)

Tjebbe Tammes was aan het werk op de Multicat Odin en bezig met demobilisatie van baggerwerkzaamheden in de haven van Tema, Ghana. Het weer sloeg om met veel regen, zeer harde wind met uitschieters van 50 tot 55 knopen. De werkzaamheden moesten door het slechte weer gestaakt worden. De pijpenbak die op vier ankers lag ging aan de haal, waarbij één anker afbrak door de harde wind. De Odin lag standby met een sleepdraad om waar nodig te kunnen inspringen.

Vanuit de stuurhut waren de golven te zien die vanuit de Atlantische Oceaan op en over de pier sloegen. Er werd een vissersbootje gezien waarop drie lokale vissermannen zaten. Ze werden volledig overvallen door het slechte weer. Op dat moment riep de schipper van de bak de Odin op, dat ze de vissersbootjes verderop bij de pier niet meer zagen. Dat was het moment voor Tjebbe om te besluiten gelijk uit te varen.

Bij het uitvaren waren de eerste drie man al te zien die in de zee dreven. Deze mannen waren tot de havenmond gezwommen en volledig uitgeput. De dekbemanning heeft de reddingsboeien gereed gemaakt en ze konden de drie man aan boord trekken. Dit ging redelijk doordat ze deels nog achter de pier lagen.

Buiten de haven was het zeer slecht, maar toch ging Tjebbe door. Alle spullen vlogen door de stuurhut en schuin stekend bij de zeeën op voeren ze parallel aan de pier waar nog een omgeslagen boot werd gezien. Tjebbe benaderde deze boot en met man en macht werden er weer drie vissermannen aan boord getrokken. Daarna gingen ze door naar het laatste vissersbootje dat met drie man erin op een ankertje vlak voor de pier lag.

Tjebbe begon achteruit te naderen bij de boot, toen een grote golf de boot omsloeg. Twee van de drie mannen zwommen naar de Odin toe en konden aan boord getrokken worden, maar de derde jongeman bleef op de onderkant zitten. Ze naderden de pier en gooiden een reddingboei met een lang touw uit, waarna ze ook deze jongeman aan boord hebben kunnen halen.

De negen vissermannen kregen in de kombuis droge kleding aangereikt en eten en drinken. Aan wal zijn ze door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht ter controle.

Tjebbe vaart minstens 15 jaar op een Multicat en is daarmee op verscheidene projecten wereldwijd werkzaam geweest. De gebeurtenis in Tema is uniek; dit heeft hij nooit eerder meegemaakt. 

De aandacht die daarna vanuit de KNRM en de media is ontstaan was onwerkelijk voor Tjebbe. Voor hem is het de normaalste zaak om een medemens in nood hulp te bieden. Ook buiten het (vrijwilligers)werk staat hij altijd klaar voor een ander, om te helpen. Voor de overige bemanning aan boord van de Odin was het een overweldigende ervaring, aangezien zij nog nooit in zo’n situatie hebben gezeten. Door de ervaring, professionaliteit en het positieve karakter van Tjebbe heeft hij zijn bemanning goed door de actie heen geloodst en kunnen de negen vissermannen in goede gezondheid het verhaal navertellen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda