Nieuws

Thuisonderwijs, hoe pak je dat aan?

Een aantal jaar geleden was het ongebruikelijk om thuisonderwijs te volgen. De afgelopen periode heeft hier verandering in gebracht. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moesten scholen hun deuren noodgedwongen gesloten houden. Om ervoor te zorgen dat de leerlingen geen al te grote achterstand opliepen, konden zij thuisonderwijs volgen. Sommige mensen vonden het verschrikkelijk, maar voor anderen was het juist een uitkomst. Als je het een uitkomst vindt, wil je misschien wel dat jouw kind vaker thuisonderwijs volgt. Wij vertellen je hier hoe je dat aanpakt.

Zorg voor het juiste lesmateriaal 
Als je jouw kind naar een school stuurt, is er onderwijsmateriaal beschikbaar. Bij thuisonderwijs is dit niet het geval. Er is dan namelijk geen school die alles voor jou regelt, maar je bent zelf verantwoordelijk voor het lesmateriaal. Vroeger was dit misschien lastig, omdat er toen overal nog boeken voor gebruikt werden. Vandaag de dag is het gelukkig een stuk makkelijker om lesmateriaal te vinden. Zo kan een kind bijvoorbeeld allerlei online lesprogramma’s volgen. 

Naast de online lesprogramma’s zijn er tegenwoordig ook steeds meer apps die jou helpen om thuisonderwijs te verzorgen. Met een app om je spelling te verbeteren leert jouw kind bijvoorbeeld alles over de Nederlandse taal en spelling. Ook voor allerlei andere vakken zijn apps ontwikkeld. Zo is er bijvoorbeeld een app om jouw kind te leren rekenen. Daarnaast zijn er apps die helpen bij het leren van vreemde talen. 

Goede begeleiding is belangrijk 
Heb je een online lesprogramma gevonden of een aantal apps gedownload? Dan kan jouw kind beginnen met het volgen van thuisonderwijs. Toch is het lesmateriaal niet het enige waar je aan moet denken bij thuisonderwijs. Nee, want goede begeleiding is ook belangrijk. Op school wordt een kind begeleid door leerkrachten. Als je kiest voor thuisonderwijs, is dit niet het geval. 

Bij thuisonderwijs ben je zelf verantwoordelijk voor de begeleiding en moet je erop toezien dat jouw kind dag in dag uit onderwijs volgt. Ontbreekt het je aan de kennis om jouw kind te onderwijzen? Of lukt het je niet om jouw kind te motiveren om de lessen te volgen en de opdrachten te maken? Dan kun je eventueel een professional inschakelen voor het begeleiden van jouw kind.

|Doorsturen

BuienradarAgenda