Nieuws

Verhaal over verzet, verraad en liefde

Theatrale thuisbeleving: De Kraak van de Kluis

De Kraak van de Kluis is van locatietheater omgevormd tot ‘thuis een avond uit’. De theatrale thuisbeleving wordt uitgezonden als live televisie maar dan via internet. Bij het ticket inbegrepen is een jutezak met inhoud.

Scène uit De Kraak van de Kluis, de overval op Liauckemastate waar Jitske van Liauckema woont.

De kijker krijgt een paar dagen voor de thuisbeleving bericht wanneer de zak bij hem of haar in de buurt kan worden opgehaald. De Kraak van de Kluis vindt plaats op zaterdag 26 september vanaf 19.43 uur. Bezoekers worden aangemoedigd om de voorstelling samen met een oudere of juist een jongere generatie te beleven (vanaf 13 jaar). De Kraak van de Kluis wordt gemaakt in het kader van 75 jaar Vrijheid. Het is de enige productie (van deze omvang) die in dit herdenkingsjaar doorgaat.

Theatrale thuisbeleving

De Kraak van de Kluis is zeer innovatief en anders dan ‘normaal’ theater. Vanwege de coronamaatregelen is de productie over een andere boeg gegooid. Schrijver Hein Jaap Hilarides bewerkte zijn script en regisseur Sjoeke-Marije Wallendal ontwierp een beleving voor bij mensen thuis. De voorstelling heeft meerdere disciplines in zich zoals hoorspel, film, interview en live gespeeld theater. De thuisbeleving heeft ingrediënten die alle zintuigen aanspreken.

Het verhaal en de spelers

De Kraak van de Kluis is een verhaal over verzet, verraad en liefde. Een groep verzetsstrijders, waaronder de Harlinger Gerrit Schuil, ontvreemdde in 1943 het bevolkingsregister uit de kluis van het gemeentehuis van het Bildt in St. Annaparochie. Ze wilden voorkomen dat jonge mannen naar Duitsland gestuurd konden worden. Deze heldhaftige daad kwam hen echter duur te staan.

Romke Gabe Draaijer vertolkt de rol van verzetsheld Lolle Rondaan uit Beetgum. Riek, zijn Amsterdamse verloofde wordt gespeeld door Eline de Vries. De andere rollen worden ingevuld door eveneens Friese acteurs zoals Theo Smedes, Marieke Swart, Frans Michael Verhagen, Jitze Grijpstra, Rienk Nicolai, Eke Born en anderen. Tickets zijn te koop via www.dekraakvandekluis.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda