Nieuws

Theaterreeks om verborgen armoede onder senioren bespreekbaar te maken

Een reeks gratis toegankelijke theatervoorstellingen op verschillende plekken in de gemeenten Harlingen, Waadhoeke en Leeuwarden. Op die wijze wil de Stichting Platform Armoede en Schulden Fryslân (PAS) verborgen armoede onder senioren onder de aandacht te brengen.

“Vaak wordt gedacht dat ouderen het wel redden met hun AOW of hun pensioen, maar dat is lang niet altijd een vetpot”, zegt Douwe Beimin, initiator van PAS. Om dit bespreekbaar te maken, is er de voorstelling ‘Bingo!’. Hiervoor heeft de stichting de handen inéén geslagen met actrice en theatermaakster Tamara Schoppert. Zij belicht het onderwerp op humorvolle, maar ook confronterende wijze, mede bedoeld om een dialoog te starten.

Naderhand is er dan ook volop ruimte voor een gesprek. Bingo! is namelijk bedoeld voor senioren, maar ook voor hun naaste omgeving. Want verborgen armoede is, zoals het woord al zegt, niet direct zichtbaar en blijft vaak ‘achter de voordeur’.

De stichting hoopt dit te doorbreken en wil om die reden een groep vrijwillige buddy’s samenstellen. Deze vrijwilligers worden in twee tot drie dagdelen getraind om de ouderen te ondersteunen en door te verwijzen naar de juiste professionele partijen. Ze zullen ook bij de voorstellingen aanwezig zijn en kunnen, indien gewenst, senioren die kampen dergelijke problematiek ondersteunen. Zo brengen ze onder meer huisbezoeken en helpen ze met praktische zaken als het betalen van rekeningen en andere verplichtingen.

PAS benadrukt: “Het is een ‘tussenfunctie’, dus beslist geen langdurig traject. Het gaat om het inventariseren van problemen, daarna moeten professionele organisaties het overnemen.” De stichting mikt op ongeveer 25 buddy’s, idealiter van vijftig jaar en ouder. “Daardoor is er meer wederzijds begrip en zijn de drempels lager.” Belangstellenden die zich willen aanmelden als buddy, kunnen contact opnemen met PAS via 06-19284956 of via info@pas.frl. De stichting hoopt in juni te starten met de trainingen.

De eerste repetities voor Bingo! hebben al plaatsgevonden, in een later stadium wordt meer duidelijk over de locaties en speeldata van de voorstellingen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda