Nieuws

‘The Drop’: publiekstrekker op Zuiderpier

HARLINGEN – De Harlinger Zuiderpier is de beoogde locatie voor ‘The Drop’, druppelvormig kunstwerk en publiekstrekker van bijna zestig meter hoog. De creatie van Ronald A. Westerhuis is er niet alleen om naar te kijken. Het gebouw biedt ruimte voor onder meer observatiedekken, een restaurant, hotelkamers en een museum. Het ontwerp is gisteren gepresenteerd aan bestuurders en ondernemers uit de regio.

Ronald A. Westerhuis is in Nederland onder meer bekend als ontwerper van het monument voor de MH17 slachtoffers bij Schiphol. Voor The Drop creëerde hij een druppelvorm die als het ware oprijst uit het water. Hiermee verbeeldt het kunstwerk de diepgewortelde relatie met de zee die de inwoners van het gebied hebben. De buitenzijde heeft een zachte spiegelwerking en verandert voortdurend van uitstraling afhankelijk van de weersomstandigheden. Architect Gerry Meagher (Architect-directeur Alynia Architecten) heeft binnen deze organische vorm een strakke ruggengraat met trappen en liften ontworpen om op zes verschillende vloeren te komen. De hoofdattractie is een 360 graden observatiedek op ruim vijftig meter boven zeeniveau waar de bezoeker tientallen kilometers ver kan kijken over Friesland, het IJsselmeer en de Wadden.

Het idee voor een landmark komt van de Friese ondernemer Jan Bokma. Bij de keuze voor Harlingen baseert hij zich op een haalbaarheidsstudie uit 2018. Daaruit komt naar voren dat een landmark met de kenmerken van The Drop waardevol is voor de identiteit en herkenbaarheid van deze regio. Het is mogelijk om er honderd- tot honderdvijftigduizend bezoekers per jaar te verwelkomen die op tal van plekken in de regio verblijven en zo de economie versterken. Dit is goed voor de werkgelegenheid in de recreatiesector en onder meer de steden Harlingen, Franeker en Leeuwarden. 

Met de bouw van The Drop is een investering van enkele tientallen miljoenen euro gemoeid. Bokma: “De kost gaat altijd voor de baat uit. We gaan nu met allerlei belangstellenden kijken hoe we dit samen mogelijk kunnen maken. De reacties tot nu toe zijn uitgesproken positief. Een unieke ontwikkeling als deze vraagt om samenwerking in de regio en dat komt nu op gang. Net als het gesprek onder de Harlingers uiteraard, want The Drop wordt onderdeel van hun toekomst. Wij staan in de startblokken klaar om hem te bouwen zodra het kan.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda