Nieuws

Harlingen deelt in de kosten

Tekort van € 1,25 miljoen voor 11Fountains

HARLINGEN – De begroting van de elfsteden-fonteinen – waaronder de walvis in de Willemshaven – vertoont een tekort van bijna 1,25 miljoen euro. Het gat wordt veroorzaakt voor tegenvallende (sponsor)inkomsten en een overschrijding van het budget. Provincie en Friese gemeenten draaien op voor het tekort. De meldt het Harlinger college van B en W in een raadsinformatiebrief.

Aanstaande vrijdag wordt de elfde fontein in werking gesteld: de IJsfontein op de Markt in Dokkum. Inmiddels is de balans opgemaakt. Er was 6,6 miljoen euro begroot voor het project van Culturele Hoofdstad LF2018. Dat was inclusief een fondsen- en sponsoropgave van 1 miljoen euro, maar dat werd bij lange na niet gehaald. De provincie draait nu op voor het gat van € 761.947.

 

Verder was er een overschrijding van de kosten met € 487.661. Bijvoorbeeld door maatwerk en aanpassingen, en de Harlinger walvis kreeg noodgedwongen een andere opdrachtnemer. De Friese gemeenten draaien op voor de extra kosten; de kostenverdeling moet nog worden bepaald. Het college van B en W verwacht dat het door de gemeente Harlingen beschikbaar gestelde 50.000 euro met een “gering bedrag” overschreden zal worden.

 

Overigens is het sponsortekort eigenlijk minder dramatisch, want er is sprake van verborgen sponsoring, die niet op de begroting te zien is: veel lokale bedrijven hebben namelijk tegen gereduceerd tarief of kostprijs aan de fonteinen gewerkt. Meerdere fonteinen zijn bijvoorbeeld bij De Boer & De Groot onder handen geweest, en ook Adonin, Bram Visser Special Metal Products en AirTotaal hebben hun steentje bijgedragen.

 

B en W melden in de raadsinformatiebrief dat de fonteinen merkbare positieve effecten hebben op gebied van toerisme en economie. Zo kwamen er in Franeker sinds de komst van de fontein 10.000 extra bezoekers naar zowel de Martinikerk als het Planetarium. De gemeente Harlingen heeft nog geen inzicht in het aantal extra bezoekers.

|Doorsturen

BuienradarAgenda