Nieuws

Tekenproject De Jonge Lootsman met tentoonstelling in Entrepotgebouw

De Jonge Lootsman Tekenbiënnale is een tekenproject waarin jongeren - samen met onder anderen gerenommeerde kunstenaars - een eigenzinnig beeld geven van het Friese kustgebied. In een tekenexpositie die aanstaande vrijdag (14 juni) in het Entrepotgebouw aan de Willemshaven geopend zal worden, geven de deelnemers een eigenzinnig beeld van het Friese kustgebied. De opening van de tentoonstelling is vrijdag om 19.30 uur. De tentoonstelling is zaterdag 15 en zondag 16 juni geopend van 14.00 tot 19.30 uur.

De jongeren gaan al tekenend onderzoek doen naar de relatie tussen zichzelf en de omgeving waarbij ieder in een persoonlijke handschrift en vanuit zijn eigen perspectief, het bijzondere waddengebied in beeld brengt. Samen vertellen zij onbevangen en los van clichés, het verhaal van het Friese kustgebied zoals dat er op dit moment in hun ogen bijstaat. Hun resultaat van dit gezamenlijke proces zal te zien zijn in bijzondere (erfgoed) locaties.

De Jonge Lootsman brengt hiermee een ode aan dit Friese landschap en zijn bijzondere gebouwen en biedt een ontwikkeltraject en een podium voor tekenaars. Tekenen is een fantastisch middel om vorm te geven aan ideeën en met elkaar te communiceren. Tekenen zet aan om stil te staan, te kijken, te ontdekken en te doen.

Initiatiefnemers en oprichters van stichting De Jonge Lootsman, met als voorzitter Ir. J.P. Tichelaar voormalig directeur Koninklijk Tichelaar Makkum, zijn Gea Kuiper en René van der Bruggen uit Idsegahuizum. “Het belangrijkste dat we willen bereiken is deze jonge mensen bewust te maken van de plek waar zij vandaan komen en voor jonge tekenaars en kunstenaars een podium bieden voor hun werk. De Jonge Lootsman is opgericht vanuit artistieke betrokkenheid bij het kustgebied van Friesland.”

Het tekenproject ‘Pilot 2019’ van De Jonge Lootsman is een opstap naar de eerste editie van de Tekenbiënnale die in 2020 plaats zal vinden. Aan deze pilot hebben studenten, kunstenaars en 250 brugklassers van rgs Simon Vestdijk in Harlingen meegewerkt. Het project is tot stand gekomen met bijdrage van de provincie Fryslân (Streekwurk) de gemeente Harlingen en De P.W. Janssen’s Friesche Stichting.

|Doorsturen

BuienradarAgenda