Nieuws

Swing Du Nord in ’t Heerenlogement

Centrum Traditionele Jazz in Harlingen trapte begin oktober het nieuwe concertseizoen af met een spetterend optreden van The Stable Roof Jazz Band. Het leverde de organisatie en de band een volle zaal en staande ovatie op. Het tweede concert in de reeks die maandelijks in ’t Heerenlogement wordt voortgezet, het optreden van het gypsy jazz-kwintet Swing Du Nord afgelopen zondag, bleek een nog groter succes.

(Foto: Gerrit van der Sar)

Publiek en band zorgden voor een ontspannen sfeer, waarin de muzikale professionaliteit en performance van deze virtuoze vijfmans formatie mocht rekenen op menig Bravo! en applaus voor de  knappe soli.

Swing du Nord vergastte de bomvolle zaal op een internationaal muzikaal palet, waarmee de diaspora van het Sinti- en Roma-volk kleurrijk werd vertaald. Van de Roma dansfolklore op de Balkan met de direct herkende Czardasz, naar de Gypsy Jazz van het Hot Club de France van Django Reinhardt en Stephane Grapelli in Parijs: zelfs de oversteek naar de Braziliaanse Bossa Corvocado bleek - overgoten met een ‘sauce gitane’ - vanzelfsprekend. Uiteraard kwamen bekende Reinhardtcomposities als Nuages, Douce Ambiance en Minor Swing aan bod. Ook aan humor geen gebrek: in de Swing Du Nord vertolking van ‘Autumn Leaves’ herkenden oplettende toehoorders een flard Mozart, gevolgd door enkele maten ‘So What’ van Miles Davis. Het paste allemaal in de Parijse Café Musique-sfeer waarin de zaal zich dompelde.

Centrum Traditionele Jazz presenteert tot en met april 2023 in’t Heerenlogement in Harlingen maandelijks een gevarieerd programma, waarin de diverse jazzstromingen in de jaren tussen de beide wereldoorlogen aan bod komen: New Orleans, Roaring Twenties, Swing, Vocal Jazz en Gypsy Jazz. Als de kwaliteit van de eerste concerten de maat aangeeft mogen we rekenen op een zinderend jazzseizoen. HM

|Doorsturen

BuienradarAgenda