Nieuws

Steigers zonnepont Jonge Seun zijn klaar!

Met de ingebruikname afgelopen maandagmorgen van de pontsteiger aan de Zuiderpier zijn alle opstappunten voor zonnepont Jonge Seun klaar! Deze steiger kon gebouwd worden dankzij subsidie van het Mienskip Fûns van de provincie en van de gemeente. In het bijzijn van aannemer Herke de Groot, zijn medewerkers Gerlof Tiemersma en Roel de Vries en een aantal schippers - gehuld in helderblauwe polo’s, gesponsord door De Boer & De Groot en Adonin - hield voorzitter Arjen Mintjes een korte toespraak over hoe alles tot dusver gelopen was. Daarna werd de pontvlag - als teken dat de pont dienst heeft - voor het eerst op de Zuiderpiersteiger gehesen. Henk Jukkema van Stichting Harlinger Heen en Weer doet verslag voor de HC.

Door Henk Jukkema

Dit zien mensen die op de Zuiderpier wandelen. Op het lichtblauwe bordje de route, vaartijden en het telefoonnummer van de pont, en de nieuwe steiger.

We verwachten dat vooral Harlingers die dagelijks of wekelijks op de Zuiderpier wandelen, al of niet met hond, heen en weer willen, vooral vanaf de Willemskade, maar dat kan uiteraard ook vanaf de Sassteiger. Als men van de Zuiderpier de steiger oploopt, ziet men het bordje met de vaartijden en het telefoonnummer van de pont. Dat kan gebeld worden als men over wil. Zo’n bordje hangt ook bij de Sassteiger en op de Willemskade.

 

Veel passagiers willen het liefst een heel rondje mee en waarderen dat ook, hetgeen mag blijken uit het aantal fooien dat we krijgen. Afgelopen weekend hebben we de 2600ste passagier mogen vervoeren. Dat is een respectabel aantal, omdat de Jonge Seun de eerste maanden bijna onzichtbaar was door alle hekken en steenhopen op de Willemskade en de pontsteiger op de Zuiderpier er nog niet was. Hoewel we behoorlijk in de publiciteit zijn geweest, zijn er nog steeds veel Harlingers die niet van de zonnepont Jonge Seun weten.

 

Ondertussen zijn er ook passagiers geweest die het varen zó leuk vonden dat ze zich hebben opgegeven om schipper te worden. De schipperslijst telt nu 50 namen. Mocht u ook nog pontschipper willen worden, wacht dan niet te lang, want bij 60 houden we echt op, anders krijgt men te weinig vaarbeurten.

 

De Jonge Seun is wat beter zichtbaar in de haven, er zijn gele stroken langs de daklijsten geplakt door de schippers Sieb Braaksma en Arjen Algra. Daarop staat PONT - FERRY - FÄHRE zodat iedereen weet wat dat vreemde aluminium bootje doet, dat almaar door de haven vaart en dat we maximaal 12 passagiers mee mogen nemen.

 

Jaarabonnement

Voor regelmatige passagiers hebben we nog iets bedacht: de nieuwe abonnementen voor 20 euro gelden niet meer voor het seizoen van eind april tot eind september, maar door ze te voorzien van een datum, voor een jaar. Met andere woorden: als u op 31 augustus een abonnement koopt, is dat niet na 1 maand verlopen, maar geldig tot 31 augustus volgend jaar. Hoe koop je een persoonsgebonden abonnement? Dat kan simpel via de mail. Maak een duidelijke, scherpe selfie met uw smartphone. Recht van voren en bij voorkeur tegen een lichte achtergrond met het licht van voren. U draagt geen petje of zonnebril en kijkt neutraal in de camera. Stuur de foto in hoge resolutie - met de meeste MB’s - naar het secretariaat van de Stichting Harlinger Heen & Weer: info@jukkema.nl. Maak 20 euro over op rekening NL11 RABO 0305 0952 18 van de Stichting Harlinger Heen & Weer onder vermelding van ABON JS. Als uw betaling binnen is, krijgt u enige tijd later bericht dat u uw abonnement kunt ophalen bij de pont of bij het schippersonderkomen.

 

Fotowedstrijd

Veel passagiers nemen foto’s als ze op de pont zijn. Schipper Jan Sjoerd Kramer bedacht dat het daarom leuk zou zijn om een fotowedstrijd te organiseren. Wie maakt de mooiste of leukste foto vanaf of van de pont? U kunt meedoen tot eind augustus.

U kunt maximaal 3 foto’s in hoge resolutie - dus veel MB’s! - opsturen naar het secretariaat van de Stichting Harlinger Heen & Weer: info@jukkema.nl. De foto’s worden beoordeeld door een jury van 3 Harlinger vakfotografen. De winnaar wint 3 jaarabonnementen, de tweede prijs 2 jaarabonnementen en de derde prijs 1 jaarabonnement. Wat de winnaar met 3 abonnementen moet? Twee weggeven natuurlijk! Aan uw vrouw, man, nieuwe liefde, opa, oma, kinderen, kleinkinderen of buurman! De winnende foto’s worden afgedrukt in de Harlinger Courant.

 

Tallships

Behalve tijdens de Sail In op vrijdag 3 augustus, wanneer van 11:00 tot 16:00 uur geen andere scheepvaart in de haven is toegestaan, draait de Jonge Seun daarvoor vanaf 9:00 uur en daarna dienst tot zonsondergang. Wilt u de schepen zien binnenvaren vanaf de Zuiderpier, zorg dan dat u daar ruimschoots op tijd bent, want het zal druk worden. Op zaterdag 4 en zondag 5 augustus beginnen de diensten ook om 9:00 uur en gaan ’s avonds tot zonsondergang door. Op maandag 6 augustus tijdens de Sail Out is de haven weer gesloten voor andere scheepvaart van ongeveer 12:00 tot 16:00 uur. Ook dan geldt weer dat als u de schepen wilt zien uitvaren, u op tijd op de Zuiderpier moet zijn. Dan beginnen en eindigen de diensten weer op de normale tijd, van 10:00 tot 20:00 uur.

|Doorsturen