Nieuws

Statiegeld op drinkbekers houdt de stad schoon

Harlinger horecaondernemers kwamen afgelopen maandag bijeen in ’t Heerenlogement, om te praten over het terugdringen van de afvalberg tijdens festiviteiten in de stad. 

Volgens Cor Boonstra van Horeca Harlingen zijn de plastic drinkbekers het grootste probleem bij evenementen. “Op 1 januari 2024 moet hier wettelijk iets aan gedaan worden, vandaar deze avond om jullie hierover voor te lichten”, aldus Boonstra. Volgens Peter van der Veen, teameider bij de buitendienst van de gemeente, zou er dit jaar tijdens de Visserijdagen een proef gestart kunnen worden met het gebruik van hardcups. “We kunnen dit niet alleen, we willen dit niet alleen, maar willen dit samen doen met verschillende organisaties.”

“Vanaf 1 januari is al het wegwerp-plastic verboden”, zei Lemke Statema, betrokken bij de Friese Milieu Fedweratie en aanjager en van groene en duurzame projecten. “Dit geldt ook voor patatbakjes, rietjes, theezakjes, melkcupjes, enzovoort. Wat straks nog wel mag zijn twee systemen, het herbruik- en recyclingsysteem. In Zuidwest-Friesland hebben ze al een voorbeeld met duurzame evenementen.” 

Alex Elsinga van StarCups/ CupConcept Nederland in Leeuwarden vertelde over herbruikbare bekers die men kan huren of kopen. Er zijn bedrukte en onbedrukte herbruikbare bekers, in verschillende modellen en maten van 0,1 tot 1 liter. Door invoering van statiegeldbekers wordt de afvalberg enorm gereduceerd. Volgens Elsinga wordt 98,2 procent van de statiegeldbekers door de bezoekers teruggebracht. De inzet van ruim een half miljoen wegwerpbekers bespaart 5000 kilo zwerfafval.

Horeca Harlingen gaat in gesprek met de Stichting Evenementen Harlingen om tot een voorstel te komen, om dit terug te koppelen naar de leden. Er volgt een bijeenkomst op maandag 1 mei.

|Doorsturen

BuienradarAgenda