Nieuws

Starten als ondernemer

Droom jij ervan om je eigen onderneming in Harlingen te beginnen? Of ben je misschien aan het oriënteren maar weet je nog niet zo goed wat voor een bedrijf jij zou kunnen beginnen? Je zou een dienst kunnen aanbieden of een product kunnen verkopen. Voordat je hiermee begint, is het handig om marktonderzoek te doen, daarna kun je aan de slag met de opzet van je bedrijf. Lees hier meer over hoe je dit doet.

Een dienst aanbieden

Een goede manier om voor jezelf te beginnen is door een dienst te verkopen. Dit kan eigenlijk van alles zijn en is afhankelijk van jouw eigen vaardigheden. Misschien werk je in loondienst waar je bepaalde handelingen uitvoert op administratief gebied. Of werk je als ontwerper bij een bureau, hier voer je in principe ook diensten uit. Eigenlijk kun je elk type dienst dat je normaal voor een werkgever uitvoert ook voor jezelf doen. Het voordeel hiervan is dat je meer vrijheid hebt en zelf bepaalt wat je uurtarief is. Wel zul je zelf op zoek moeten gaan naar klanten. 

 

Een product verkopen

Ben je niet zo thuis in de dienstverlening? Geen probleem, je kunt er ook voor kiezen om een product te verkopen. Begin bijvoorbeeld je eigen kledingwinkel, interieurzaak of een webshop in producten waar jij je in wil specialiseren. Bedenk of je de producten zelf gaat maken, gaat inkopen bij een groothandel of importeert vanuit het buitenland. Voor het verkopen van producten heb je vaak een locatie nodig, tenzij het gaat om een webshop. Dit is vaak een grotere investering dan het verkopen van je diensten. Daarom is het wel belangrijk dat je zeker van je zaak bent.

 

Marktonderzoek doen

Wil je een lokale onderneming starten? Dan is het noodzakelijk om marktonderzoek te doen. Dit houdt eigenlijk in dat je bekijkt of er concurrentie is, wie de concurrentie is en/of er veel vraag is naar het product of de dienst die jij wil leveren. Misschien zijn er al 3 andere marketingbureaus in jouw gemeente, maar kun jij je onderscheiden omdat jij ook websites kunt bouwen. Of wellicht is er al een winkel waar zeep wordt verkocht, maar wil jij graag biologische zeep verkopen omdat je mensen op de biologische markt daarover hoort praten. 

 

Onderneming starten met lening

Zodra je zeker weet wat je precies gaat doen kan je hiervoor een lening aanvragen. Dit kan een zakelijke lening zijn, maar hiervoor dien je vaak al minimaal een jaar ingeschreven te staan bij de kamer van koophandel. Je kunt altijd voor een persoonlijke lening kiezen omdat het hierbij niet uitmaakt waarvoor je het gebruikt, het kan dus ook voor de opstart van je bedrijf zijn. Denk aan kosten die je moet maken voor het huren van een pand, het inkopen van producten en de marketingactiviteiten.

 

Conclusie

Het pad van ondernemen kan erg spannend zijn, maar het is wel heel leuk om aan te beginnen. Zorg ervoor dat je voldoende onderzoek doet om te voorkomen dat je overbodig raakt. Kies eventueel voor een lening als je niet voldoende spaargeld hebt om je droom waar te maken.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda