Nieuws

Stadsschouwburg Trebol definitief dicht in 2019

HARLINGEN – Het Sint Nicolaas Sprookje, maar ook bijvoorbeeld de bridgeclub en de Midlumer Bluesnight, moeten volgend jaar op zoek naar een nieuwe locatie: Stadsschouwburg Trebol sluit in augustus 2019 definitief de deuren. Een gezonde bedrijfsvoering blijkt onmogelijk: het pand heeft voor meer dan een miljoen euro achterstallig onderhoud. Harns Invest koopt de stadsschouwburg om er appartementen te bouwen, in de stijl van de vroegere schouwburg.

Tekenend voor de staat van Trebol: begin deze week staan er hier en daar kacheltjes. De cv-installatie gaf de geest, vertellen eigenaren Kier en Ina Klein. Er is al een andere tweedehands ketel gekocht (“Wat moet je anders? De bridgeclub zat hier met de jas aan.”) maar een goede monteur heeft het druk, en dus is er een wachttijd.

 

Kier en Ina namen eind 2016 Trebol over, en inmiddels is het duidelijk: het kan niet uit. “Vanaf 1999 is er nooit groot onderhoud geweest”, zegt Kier. De gemeente verkocht Trebol in 1999 voor een symbolisch bedrag aan de familie Gerstel, onder voorwaarde dat het gebouw twintig jaar een culturele functie zou houden. Dat kettingbeding loop volgend jaar af, en dan sluiten Ina en Kier de deuren.

 

Harns Invest heeft een bouwkundig onderzoek naar het pand laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat noodzakelijk onderhoud aan het gebouw 1,25 miljoen euro kost. “En dan hebben we het nog niet over opfrissen, bijvoorbeeld nieuw meubilair”, zegt Reinoud van der Bos van Harns Invest. “Dan wordt het een veel groter bedrag.” Een gebed zonder einde, zegt Kier. “Alles zou vervangen moeten worden; verwarming, elektra, ventilatie, de keukenapparatuur, noem maar op. De enige reden waarom Trebol eerder bleef draaien: er is nooit wat gereserveerd voor onderhoud.”

 

Er wordt te weinig gebruik gemaakt van Trebol, dat concurrentie ondervindt van het Entrepotgebouw, mfc Het Vierkant maar ook bijvoorbeeld kerken. “In een jaar tijd moest er 108.000 euro achteraan”, zegt Klein. “Je kunt doen wat je wilt, maar de mensen komen niet.” Als voorbeeld geeft hij de Kumpulan. “Twee jaar geleden 300 bezoekers, vorig jaar 175 en afgelopen zondag nog geen honderd.”

Bijvoorbeeld een vergadering van Oud Harlingen en de bridgeclub trekken nog een volle zaal, maar dat zijn uitzonderingen. “We hebben een biljartclub met acht leden, en dan tel ik Johan (Outhuijse, red.) en mezelf mee”, zegt Kier. “Daar word je niet wild van.”

 

Vorig jaar stuurde het echtpaar Klein al aan op sluiting, maar de gemeente was niet enthousiast. Inmiddels heeft de gemeente een haalbaarheidsonderzoek naar de huidige exploitatie laten uitvoeren door een onafhankelijke partij, vertelt Reinoud van der Bos, een daaruit blijkt andermaal: zonder flinke jaarlijkse subsidie geen gezonde bedrijfsvoering.

 

Harns Invest heeft een afspraak met de familie Klein voor de aankoop van het pand aan de Zuidoostersingel. “De naam Trebol blijft”, zegt Reinoud. “Maar in een andere functie.” Harns Invest is in het gemeentearchief gedoken en heeft daar oude blauwdrukken van de schouwburg boven water gehaald. De Schouwburg van begin 1900 wordt het vertrekpunt voor een appartementengebouw. Harns Invest wil de historie in ere herstellen, maar dan met een honderd procent duurzaam en levensloopbestendig appartementengebouw. “Op de toekomst voorbereid met een prachtige architectuur.”

De gemeente Harlingen moet medewerking verlenen aan de verandering van de bestemming om een mooie herontwikkeling van het gebouw/terrein te bewerkstelligen. Dat verzoek ligt momenteel bij het college van B en W.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda