Nieuws

Stadsgidsen: 35 jaar ‘wandelend op verhaal komen’ met 40.000 gasten

Het Harlinger Stadsgidsenteam bestaat 35 jaar en de groep leidde circa 40.000 gasten door Harlingen, met allerlei bijzondere verhalen. Dit onder het motto ‘Wandelend op verhaal komen’, bedacht door Gerry Kuijper. 

 Door Joop van der Heide

Niet alleen wandelen, maar ook met Amerikaanse gasten van een cruiseschip door de Harlinger wateren. (Foto: Wieske Visser)

De start van de groep ligt in 1983 toen er een hostessteam moest komen om in het jubileumjaar 1984 (750 jaar stadsrechten) de Harlingers ‘om utens’ rond te leiden. Aan de basis van het team vinden we Gerry Kuijper, Mieke Souverein (beiden inmiddes overleden), Trienke Meester en Jan de Hoon. Binnen de stichting Harlingen 750 kwam daar later Joop van der Heide bij. Hij is de enige die nog steeds als gids actief is.

Het Hostessteam bestond uit 15 dames, maar toen men na 1984 besloot om door te gaan met wandelingen, kwamen er wel vier mannen bij. Anno 2020 zijn er zeven vrouwelijke gidsen op 13 mannen!

Het team beschikt over een aantal wandelingen van ‘regulier’ tot een vrouwenwandeling en van havenwerken tot een Vestdijk-wandeling. De stad met ruim 500 monumentale panden, 46 stegen 70 bruggen en bruggetjes en natuurlijk een rijke geschiedenis, leent zich uitstekend voor stadswandelingen.

Het team heeft het doorgaans ook druk met de komst van de cruiseschepen. Dat ligt nu vanwege corona even stil maar dat komt geheid terug. De coronacrisis zorgt overigens ook voor extra inzet. Voor de uitbraak van het virus was de gemiddelde groepsgrootte circa 15 personen. Nu is dat maximaal drie.

De inkomsten van het team worden voluit besteed aan excursies, leermiddelen, boeken en in dit jubileumjaar aan een nieuw kledingstuk: een prachtig functioneel jasje (zie foto). Ook volgen de leden de herhalingscursussen reanimatie. De stadsgidsen Harlingen zijn vast van plan om nog eens 35 jaar (en langer!) gasten door Harlingen te begeleiden om ze al wandelend op verhaal te laten komen. Dat kan in: het Harlingers, Fries, Duits, Engels en Frans.

(Foto: Joop van der Heide)

|Doorsturen

BuienradarAgenda