Nieuws

Spreekuur ‘Langer zelfstandig thuis wonen’ van start in Harlinger bieb

Vanaf donderdag 1 november begint in de bibliotheek van Harlingen een inloopspreekuur voor iedereen die meer wil weten over hoe je langer comfortabel, zorgeloos en veilig thuis kunt blijven wonen. Het spreekuur is iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur. Het gratis spreekuur is een vervolg op de informatiemarkt ‘Comfortabel wonen, nu en in de toekomst’, die zaterdag 13 oktober in Harlingen plaatsvond.

Inwoners van de gemeente Harlingen kunnen op het spreekuur terecht voor advies over thuis blijven wonen door middel van (digitale) oplossingen en woningaanpassingen. Tijdens het spreekuur kunnen bezoekers aan uiteenlopende deskundigen hun vragen stellen over bijvoorbeeld:

  • Het gebruik van hulpmiddelen
  • Het gebruik van zorg- en thuistechnologie
  • Een veilig en comfortabel interieur
  • Aanpassingen aan de woning, het plaatsen van zorgunits aan de woning e.d.
  • Een bezoek aan de demonstratiewoning ‘Huis van het Heden’ in Leeuwarden
  • Het invullen van de online huistest van ‘Mijn Huis op Maat’
  • Het aanvragen en de financiering van zorg en ondersteuning

Het spreekuur is een initiatief van Bibliotheken Noord Fryslân (BNF) en Platform GEEF. Aan het spreekuur werken mee: Hulpmiddelencentrum, GeneratieThuis, bouwbedrijf Scheenstra en Buro Hagelslag. Harlingen heeft in Noord Friesland de primeur. Bij succes breiden de samenwerkende organisaties het spreekuur uit naar andere vestigingen van Bibliotheken Noord Fryslân.

 

Zelf de regie nemen is van belang, meldt Platform GEEF in een persbericht. “Iedereen wil graag zo lang mogelijk genieten van zijn eigen huis. En het liefst in zijn eigen vertrouwde omgeving, met de buren, familie en bekenden om zich heen. De woning waarin u woont en het slim inzetten van (technologische) hulpmiddelen bepalen in grote mate in hoeverre dit mogelijk is. En hier heeft u vaak meer invloed op dan u denkt. De woning aanpassen en u verdiepen in alle vormen van zorg en ondersteuning wanneer u fit bent, betekent direct genieten en minder zorgen over de toekomst. En later profiteren van extra comfort en veiligheid.”

 

Platform GEEF

Platform GEEF jaagt innovaties op het gebied van langer zelfstandig thuis wonen aan. Showcases zijn haar living lab ‘Huis van het Heden’, de Woonzorgatlas, de campagne ‘Mijn Huis op Maat’ en de diverse masterclasses en symposia. Bezoekers van Het Huis van het Heden maken kennis met eHealth, domotica en thuis(zorg)technologie. Platform GEEF initieert vernieuwende projecten voor Friese bedrijven en organisaties met als doel het langer zelfstandig thuis wonen te stimuleren. Platform GEEF is dé Friese netwerkorganisatie waarin digitale en sociale innovatie voor een vitaal Friesland samenkomen. GEEF staat voor Gezondheid Expertise en Educatiecentrum Friesland, is gevestigd in Leeuwarden en maakt onderdeel uit van het internationale ECHAlliance.

|Doorsturen