Nieuws

Sprankelend optreden Ensemble Odyssee in Kimswerd

In de Laurentiuskerk vond afgelopen zondag het slotconcert van de Concertserie 2018 plaats. Het internationale barokmuziekgezelschap Ensemble Odyssee bestaande uit negen barokspecialisten uit eveneens negen Europese landen bezorgde de ruim 80 bezoekers een geweldige middag in de bijna tien eeuwen oude Laurentiuskerk.

De vooral ook door de musici hoog geprezen akoestiek van de kerk droeg bij aan een geslaagd concert. Het barokensemble Odyssee bestond deze middag uit negen musici die allen een (extra) master-opleiding volgden aan een Nederlands conservatorium. Zij specialiseerden zich in de barok en door vaak samen te spelen ontstond het ensemble met violisten, cello, contrabas, hobo, blokfluit en klavecimbel.

 

De muziek die gespeeld werd was allemaal uit de tijd van J.S. Bach, van wie een Concerto in d en een bewerking van het bekende Brandenburgs Concert nr. 4 gespeeld werd. De andere componisten die aan bod kwamen waren G.F. Telemann, J.F. Fasch en Chr. Graupner. Zij hadden allen gesolliciteerd naar de positie van cantor van de Thomaskirche te Leipzig, waar uiteindelijk J.B. Bach werd aangesteld.

 

Ensemble Odyssee opende het concert met een zesdelige Suite van Telemann waarin het volledige orkest te beluisteren was. Direct al viel de speelvreugde van de perfect samenspelende musici op: te horen en te zien was dat de musici een hecht geheel vormen en dat ze elkaar voortdurend stimuleren met hun spel. Dat de musici

hun optredens als ondertitel ‘In Freundschaft’ geven is hiermee wel verklaard.

 

In het tweede stuk van deze middag (een Concerto van Fasch) soleerde de Oostenrijkse hoboïst Georg Fritz die zich een virtuoos toonde op zijn barokhobo (met alleen maar gaatjes en geen hulpkleppen). Naast de virtuositeit was er in het spel van deze aan het Salzburger Mozarteum afgestudeerde hoboïst ook diepgang in zijn spel te beluisteren.

Eva Saladin (afkomstig uit Zwitserland) was daarna soliste in het door haar voor viool-solo gearrangeerde klavecimbelconcert van J.S. Bach. Op haar in 1770 gebouwde viool werd ze fijnzinnig begeleid door het orkest en klonk de muziek zeer authentiek.

 

Na de pauze soleerden Anna Stegmann (afkomstig uit Duitsland) en Georg Fritz (nu eveneens op blokfluit) in de Ouverture in F van de vrij onbekende componist Christoph Graupner. Prachtig gespeeld op altblokfluiten, begeleid door strijkers en klavecimbel.

De klavecimbel kwam uitgebreid aan bod en het slotstuk deze middag: een bewerking van het Vierde Brandenburgs Concert van J.S. Bach. De Italiaanse klavecinist en organist Andrea Friggi soleerde hier voortreffelijk, daarbij begeleid door het gehele orkest.

 

Het volgende concert in de Laurentiuskerk te Kimswerd is op zondag 24 februari. Dan komt de bekende counter-tenor Sytse Buwalda (begeleid door Steven Faber op piano) ‘Winterreise’ van Schubert zingen. Aanvang concert: 15.30 uur. Het volledige overzicht van de concerten in 2019: www.laurentiuskerkkimswerd.nl.

|Doorsturen