Nieuws

Spaanse hitte, hittegolf!

De komende week staat in het teken van een hittegolf. Ik noem het Spaanse hitte. De temperaturen gaan vanaf dinsdag tot en met vrijdag naar een gemiddelde van 30 tot 34 graden.

Door Piet Paulusma

 Op woensdag kan het in het zuiden al plaatselijk 38 graden worden. Donderdag kan de 38 graden ook in het zuiden en oosten worden bereikt. Deze dagen zullen nieuwe hitterecords opleveren. In de nachten verwacht ik ook hoge temperaturen van rond 20 graden tot op plaatsen 22 graden met nieuwe warmterecords. Vrijdag en van vrijdag op zaterdag kunnen (zware) onweersbuien het einde inluiden van de extreem hoge temperaturen, maar op zaterdag is het nog altijd hittegolf warm met gemiddeld 27 graden.

Voor een hittegolf zijn 5 dagen nodig met 25 graden of hoger en in die periode 3 dagen op een rij met tropische temperaturen van 30 graden of hoger. Of een periode van 7 dagen met 25 graden of hoger waarvan 3 dagen van 30 graden of hoger. Morgen is in De Bilt de eerste dag van de hittegolf. Ik verwacht daar op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag een tropische temperatuur en zolang de dagen erna 25 graden of hoger wordt gemeten blijft de hittegolf. Dat kan wel eens tot en met dinsdag 30 juli worden. Dat is geen record. De hittegolf van 1975 duurde maar liefst 18 dagen en 2018 telde maar liefst 2 hittegolven met een lengte van 13 dagen en 10 dagen. Voor mijn hittetips verwijs ik ook naar mijn site pietsweer.nl.

(De gebruikte statistische gegevens zijn afkomstig van het KNMI).

|Doorsturen

BuienradarAgenda