Nieuws

Soul en rockmuziek hoofdmoot bij succesvol optreden Douane Harmonie

Het traditionele openingsconcert van de Visserijdagen vond woensdagavond plaats in de feesttent op de Willemshaven. Met de Douane Harmonie Nederland als gast, konden ongeveer 400 bezoekers genieten van een prachtige muzikale avond met voor elk wat wils. Een gevarieerd optreden met gastoptredens van Martin van der Starre en Erica Yong.

Door Ubbo Posthuma

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Presentator Leo Bouritius gaf uitleg over de te spelen nummers en deed dit luid en duidelijk. Het orkest dat sinds tweeënhalf jaar onder leiding staat van dirigent Björn Bus, begon het programma met het nummer ‘Jigue & Re-mig’, gevolgd door ‘Hallelujah, I Love Him So’ van Ray Charles en Brenda Lee, met zang van Erica Yong. In het nummer ‘The Beatles Portrait’ passeerden de meest bekende songs van de Liverpoolse band, dit tot groot genoegen van het publiek. Hier diverse solotrekjes op alt- en tenorsax.

 

Zanger Martin van der Starre opende met ‘A Whiter Shade of Pale’ van Procol Harum. Daarna ‘Eurovision Show’ met de meest bekende songfestival liedjes, waarbij ‘Arcade’ natuurlijk niet kon ontbreken. Zang van Erica Yong betekende weer een stukje vuurwerk. Zij toonde dit in een nummer van Aretha Franklin, ‘Think’. Het publiek kon niet langer op hun stoelen blijven zitten. ‘Bohemian Rhapsody’ van Freddy Mercury is niet van de hitlijsten af te branden. Uitstekend door het orkest uitgevoerd. Met ‘School’ van Supertramp werd dit eerste deel van de avond afgesloten en iedereen aan de koffie.

 

Het tweede deel van het programma startte met de ‘Ouverture Tommy’, bekend van The Who. Gevolgd door ‘Star Wars Trilogy’ van componist John Williams die veel filmmuziek op zijn naam heeft staan. Ook toeschouwers met Joodse roots (en die waren er) kwamen aan hun trekken bij het klezmer-nummer ‘Doina’. Solist op klarinet Christoph May kwam van achteruit de tent naar het podium en soleerde op verbluffende wijze. Het was de aanzet naar opzwepende muziek van het orkest en zang van Erica Yong bij het nummer ‘And I Am Telling You’ waarbij bijna niemand meer op zijn stoel bleef zitten; een uitstekende sfeer waar ook de solisten en de orkestleden van genoten. Met ‘Conquistador’ van Procol Harum en ‘Moveto Dance Movies’ door Martin van der Starre en Erica Yong werd het programma besloten. Een luid applaus viel allen ten deel en het publiek begon om een toegift te vragen. 

 

Maar eerst nam voorzitter Jules Dutrieux het woord. “Harlingen houdt van jullie”, riep hij de orkestleden toe. Dit gezien de tweede keer dat zij hier met succes optraden. Verder noemde hij de sponsors heel belangrijk, want zonder hen geen Visserijdagen. Ook dank aan de oud-bestuursleden van het comité Visserijdagen die waren uitgenodigd. “Zonder hen waren de Visserijdagen er nooit gekomen.” Dank aan alle vrijwilligers die deze avond een succes maakten, met name Yvonne Busman, die zorgde dat het orkest weer in Harlingen aantrad. Bloemen waren er voor dirigent Björn Bus, Erica Yong en Martin van der Starre. En natuurlijk kwam de toegift er. ‘Knock on Wood’ en ‘Proud Mary’ in duet gezonden. De laaiend enthousiaste  toeschouwers konden terugzblikken op een geweldige muzikale avond en voor velen mogen ze volgend jaar best weer terug komen. Hoewel de tent met 400 toeschouwers goed gevuld was, is het toch jammer dat niet meer Harlingers dit optreden hebben bijgewoond. Zij hebben toch iets gemist!

 

|Doorsturen