Nieuws

Sociëteit Zeeburg bezoekt Zeekadetkorps Harlingen

Afgelopen zaterdag 16 november bezocht het bestuur van de herensociëteit Zeeburg de mijnenveger Sittard, het opleidingsschip van het Zeekadetkorps Harlingen. Doel van het bezoek was een nadere kennismaking met de activiteiten van het Zeekadetkorps Harlingen en het aanbieden van een cheque ter ondersteuning van het werk van het Zeekadetkorps.

De aanbieding van de cheque aan dek van de Sittard.

Niet alle zeekadetten waren die zaterdagmiddag aan boord van de Sittard, want de ouderen moesten dienst doen bij de intocht van Sint Nicolaas. Niettemin werden de leden van de sociëteit Zeeburg hartelijk en in stijl ontvangen door de voorzitter van de Stichting Zeekadetkorps Harlingen, Meindert Lodewijks, en de commandant van de Sittard, Wouter Blom. Ook aanwezig was Jesse Smaal, voorzitter van de Stichting Beheer en Onderhoud Sittard.

Terwijl de zeekadetten elders buiten een erehaag vormden voor de Goedheiligman zat men aan boord van de Sittard gezellig aan koffie en gebak. Doel van de bijeenkomst was het aanbieden van een cheque ter waarde van € 500. De sociëteit Zeeburg, opgericht in 1826, is gewend om ieder jaar een goed doel binnen de gemeente Harlingen te steunen en had dit jaar daarvoor het Zeekadetkorps gekozen.

Roeien

Het Zeekadetkorps Harlingen, opgericht in 1997, is één van de 18 zeekadetkorpsen die Nederland rijk is. Het bijzondere van het Harlinger korps is dat het kan beschikken over een zeewaardig schip waarmee ook daadwerkelijk gevaren kan worden, het voldoet aan alle eisen. Onder leiding van maritieme vaklui kan de jeugd zich bekwamen in roeien en zeilen, motoren bedienen, koken en EHBO-vaardigheden, waarbij men ook brevetten kan behalen. Voor de jeugd een gelegenheid om in verenigingsverband ervaring op te doen en vooral om vrienden te maken. Zowel jongens als meisjes zijn welkom van 11 tot 18 jaar. De allerjongsten, de ‘ketelbinkies’ mogen al vanaf 9 jaar meedoen.

De Sittard is in 1956 gebouwd als mijnenveger voor de Koninklijke Marine. Het schip is gebouwd van hout met aluminium spanten, dit om zo weinig mogelijk last te hebben van magnetische zeemijnen. Het is oorspronkelijk ingezet bij het opruimen van de mijnen die in de Tweede Wereldoorlog op grote schaal in de Noordzee zijn gelegd. Het schip is uitgerust met twee MAN-hoofdmotoren van ieder 1250 pk. Het in goede conditie houden van dit schip, de brandstofkosten en het opleidingsprogramma van de zeekadetten kosten, het laat zich raden, heel veel geld. Om het unieke werk van dit Zeekadetkorps Harlingen, zo goed passend bij onze stad, te steunen wilde de herensociëteit Zeeburg hier graag de jaarlijkse donatie aan wijden. 

Machinekamer

Na het overhandigen van de cheque werd het bestuur van Zeeburg, bestaande uit de heren Rudolf Zuiderhof, Klaas Bijlsma, Johan van Hout en voorzitter Nico Pellenbarg, rondgeleid op de Sittard. Ze konden een kijkje nemen in de machinekamer, in de verblijven van de zeekadetten, de hutten van de officieren en tenslotte op de brug. Onderwijl waren de jeugdige zeekadetten met allerlei activiteiten aan de gang. Het was een erg leuke ervaring om schip en bemanning van zo nabij mee te maken.

Na een laatste kopje koffie werd afscheid genomen en vertrok het bestuur van Zeeburg richting binnenstad, waar het Sinterklaasfeest nog onverminderd doorging.

|Doorsturen

BuienradarAgenda