Nieuws

#slimmerchillen op de Zuiderpier

Slimmer Chillen = Corona Killen. Met die campagne wil een aantal Nederlandse veiligheidsregio’s jongeren bij de les houden: hoe kun je veilig sporten, muziek maken, werken en chillen met je vrienden in de 1,5 meter samenleving? In Harlingen wordt de campagne ingevuld door politie, boa’s en jongerenwerk. Volgende week plaatsen ze weer een filmpje op social media. De HC nam een kijkje op de draaidag.

(Foto: Daan de Schiffart - www.mindofvisuals.com)

Het decor voor de eerste shoot - er zijn vijf opnames gepland door de hele stad - is de Zuiderpier. Op het muurtje is graffiti aangebracht (met spuitkrijt!): de hashtag slimmer chillen. Een hashtag is een ‘hekje’ (hash) met een woord of uitdrukking, waardoor het makkelijk bovenkomt in social media. Het wachten is op de figuranten, en filmer/fotograaf Daan de Schiffart spreekt het script nog even door met een stagiaire van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid van ROC de Friese Poort.

De Harlinger wijkagenten plaatsten eerder al een ‘coronafilmpje’ op social media. “Dat is goed bevallen en had een goed effect”, vertelt wijkagent Steven de Vries. Ze hebben nu de opdracht van de Veiligheidsregio gekregen om iets te doen met slimmer chillen. “Daar geven we zelf een draai aan”, vertelt De Vries. “De aandacht voor corona bij jongeren verslapt”, zegt Stijn Kooijman van Jongerenwerk. “Deze video komt op een goed moment; dan zijn ze weer even scherp.”

Na een brainstorm met Daan de Schiffart lag er al snel een script voor de Zuiderpier, het Harlinger Bos, de voetbalkooi in het Oosterpark, de skatebaan en de singel nabij de Engelse Tuin. Plekken waar de jeugd samenkomt, en dat zorgt voor herkenning in de video. “Ik vind het leuk om in mijn eigen stad te filmen,” vertelt Daan, “en om een boodschap naar buiten te brengen.” Hij is ongeveer anderhalf jaar fulltime bezig met zijn video- en fotografiebedrijf Mind of Visuals en zijn klantenkring aan het uitbreiden. Hij maakt producties voor ondernemers en ook videoclips. “Maar dat ligt nu een beetje stil door corona.”

De Vries en Kooijman vertellen dat er vooral in het begin van corona overlast was. “Het was vooral verveling.” De groepen gingen uit elkaar en dat was het dan. “Er zijn heel weinig bekeuringen gegeven. De Harlinger jongeren hebben zich prima gedragen.” Boa Kim van der Iest vertelt dat de focus ligt op overlast en overtredingen, maar ook op contact maken met de jongeren. “Even een leuk praatje maken; we zijn er echt niet alleen om ze te pakken.”

Over de Zuiderpier komt een groepje leerlingen van de Maritieme Academie aangeslenterd. Ze zijn opgetrommeld als figuranten. Ze krijgen een briefing en een aantal leerlingen staat al klaar voor de shoot. “We moesten hier heen maar we willen niet”, zegt één van de leerlingen namens de rest. Ze mogen terug. “Hobbelen!” zegt hun begeleider.

Even later stuurt Daan zijn drone de lucht in. Een scholekster pikt dat echter niet. Luid kwetterend voert hij een reeks schijnaanvallen uit op de drone. Net als Daan de drone naar beneden stuurt, vliegt de boze vogel tegen de drone aan. En verdwijnt - kennelijk flink geschrokken - snel van het toneel.

Het productieteam gaat door naar de volgende locatie, en komt ’s middags nog even terug naar de Zuiderpier, voor een nieuwe shoot met wat meer mensen. De video verschijnt volgende week op de social media-kanalen van de Harlinger wijkagenten.

www.facebook.com/wijkagentharlingen

www.instagram.com/wijkagenten_harlingen

|Doorsturen

BuienradarAgenda