Nieuws

Slim varen in zonnebootje

Studenten van de Maritieme Academie oefenden eerder deze week met hun zonnebootje voor een reeks wedstrijden, te beginnen met het Nederlands Kampioenschap Zonnebootrace, over twee weken in Akkrum.

Daar wordt twee keer gevaren in diverse klassen: een sprint en een ‘endurance’ van een uur. “De kunst is om het vol te houden”, vertelt docent Bert van der Veer. “De bestuurder moet alleen maar sturen, en op de wal kunnen we met een app alles aflezen.”

Zo weten ze op de wal precies hoe vol de accu is, hoe lang de zonneboot nog kan varen, en ze kunnen het gewenste (maximale) vermogen berekenen. Een kwestie van slim varen dus. Na de ‘endurance’ mag de accu van de boot opgeladen worden, maar alleen met behulp van de twee zonnepalen op het bootje. “Daar moet je ook al rekening mee houden”, zegt Van der Veer. “Het is een leerproces. Het bootje is een bouwpakket en de leerlingen kunnen het zelf in elkaar zetten. Daarnaast leren ze sponsoren binnenhalen. Er gaat 4 tot 5 duizend euro in zitten. We hebben een groot aantal sponsors, waaronder de Jumbo en binnenvaartschepen.”

Vorig jaar deed de Maritieme Academie voor het eerste mee aan de Young Solar Challenge (voor jongeren van 14 tot 17 jaar) en werd toen elfde. Maar het Harlinger en eveneens jongste team haalde toen ook al eens de tweede plek in de sprint. Dit jaar telt de lijst op www.youngsolarchallenge.nl meer dan dertig deelnemers, waaronder eveneens een team van rsg Simon Vestdijk. 

|Doorsturen