Nieuws

Skûtsje Stad Harlingen klaar voor de strijd

Getooid met kerstverlichting heeft skûtsje Stad Harlingen de winterslaap doorgebracht bij de Grote Sluis. Toen de werkzaamheden aan de kade aldaar haar ligplaats aanvielen, hebben schipper Sikke Tichelaar en Johan Hempenius het schip naar de werf gevaren en in de loods op het droge gebracht. Daar onderging het onderschip groot onderhoud: aanslag verwijderen, schuren en voorzien van nieuwe beschermende bekleding die voor meer snelheid moet zorgen.

Door Paul H.M. Scheffer

Schipper Sikke Tichelaar op het volgschip.

In dezelfde tijd werd begonnen met het werk aan een ander schip. Tijdens de IFKS-week is de bemanning een week van huis en toert van de ene wedstrijdplaats naar de andere. Hiervoor moest de afgelopen acht seizoenen een volgschip worden gehuurd. Dat betekende altijd een zoektocht naar een goede huurprijs en afwachten wat voor kwaliteit aan boord geleverd werd.

Begin dit jaar meerde er een grijs schip af aan de Kanaalweg; een klipper uit 1904 waar zichtbaar nog heel wat werk aan te doen was. Een wens was in vervulling gegaan, een eigen volgschip.

Nadat het skûstje had aangelegd bij Terherne, werd op het Snekermeer door de bemanning al weer volop getraind. Het schip heeft een nieuw - tailor made - fokzeil en de mast is opnieuw gesteld. Verbeteringen die leiden tot ander vaargedrag, waar weer op geoefend moet worden.

De bemanning kent dit jaar twee nieuwe kanjers: Steven Punt is de nieuwe zwaardman en hij en zijn collega reageren op de peilstok die gehanteerd wordt door Simon Frik.

Traditioneel is de Slach om Heech de eerste krachtmeting en die gaat over 6 wedstrijden. Men ging goed van start met een eerste plaats en bleef vier keer meedoen in de bovenste regionen tot de laatste wedstrijd roet in het eten gooide omdat op de finish voorrang verleend moest worden aan de eeuwige rivaal De Tiid sil’t Leare, waardoor in het klassement de eerste plaats verloren ging aan de Avontuur en restte Harlingen een derde plek!

Net als in de Tour de France kent de Slach tussensprints halverwege het veld, en dat ging goed: Stad Harlingen bleek de Peter Sagan van dit gezelschap.

In de tussentijd gaat het werk aan de Kanaalweg gestaag  verder en spreken we met schipper Sikke, die al zijn vrije tijd in het schip heeft gestoken om op tijd klaar te zijn. “Een eigen volgschip geeft ons  ruimte om aan meer wedstrijden mee te doen en met dit varend magazijn hebben we altijd ons materiaal en onderdelen bij ons. Het schip is uitgerust met twee spudpalen, waardoor we tijdens de wedstrijd stevig en dichtbij kunnen liggen. Benedendeks wordt alles vernieuwd, nieuwe hutten en gescheiden sanitair. De keuken kan ik je nog niet laten zien, maar dat wordt een genot voor de dames in vergelijking met wat we gewend waren.” Het is nog maar twee weken tot de IFKS wedstrijden? Sikke: “Nou, reken er maar op dat we op tijd klaar zijn, misschien nog niet alles in de lak, maar we hebben ons volgschip. Kom maar kijken.”

IFKS heeft het vaarschema veranderd, zodat  op de woensdag geen wedstrijd gepland staat, maar dan kunnen eventuele inhaalwedstrijden worden gezeild. De bemanning van skûtsje Stad Harlingen hoopt zaterdag 18 augustus weer veel Harlingers te ontwaren op de dijk van Hindeloopen. Zie voor de andere dagen op www.ifks.nl.

 

|Doorsturen