Nieuws

Skûtsje Stad Harlingen heeft geen goede IFKS-start

Skûtsje Stad Harlingen doet ook dit jaar weer mee aan de IFKS, de Open Friese Kampioenschappen Skûtsjesilen. Paul Scheffer doet verslag.

Door Paul H.M. Scheffer

Dinsdag: gedrang bij de eerste boei. (Foto: Rudy Westra)

18 Augustus Hindeloopen

Het is druk op de dijk bij Hindeloopen, maar het voorspelde mooie weer is vér te zoeken. ’n Grijs wolkendek en ’n straffe, koude wind over het water recht op de dijk. We zien De Eenvoud, het andere Harlinger skûtsje uit de B-klasse, haar eenzame tocht naar de finish voltooien (maar daarover meer elders in deze krant). Om 12.45 is het de beurt aan de A-klein. Stad Harlingen ligt – zoals gebruikelijk – hoog in de startlijn vlakbij het startschip, maar twee andere schepen zijn sneller weg en nemen een slag langs de dijk varend een voorsprong. In de grote groep die het IJsselmeer op kruist ligt Harlingen in vijfde positie, hiervan rondt de Avontuur – de winnaar van 2017 – als eerste de boei.

Alles wijst erop dat dit een wedstrijd wordt bij een dikke 4 à 5 windkracht, waarbij de maximale hellingshoek regelmatig opgezocht zal worden en de beide zwaardmannen zeker niet droog blijven. Schipper Sikke : ’t Gebeurde een paar keer dat ik dacht, nog één zo’n golf en dan gaan we om.”

 

Tactische manoeuvre

Harlingen rondt de benedenwindse boei als zevende. Hier ligt een zogenaamde gate, twee boeien waar men tussendoor moet varen en men dan zowel bakboord als stuurboord uit mag. Sikke gaat bakboord uit, haaks op de dijk en verspeelt daarmee een plekje onderweg naar de bovenwindse boeien (een spreider – beide boeien achterlangs passeren). Terug naar de gate waarbij ons skûtsje de lijn langs de dijk blijft volgen, vlak voor onze neus stuurboord uit gaat en uiteindelijk na een volledig heen-en-weertje twee plaatsen wint bij de volgende gate passage.

Toen de Abbegaester ruim daarvoor de gate nam ‘ging de finish er in’ bij de bovenwindse boei. Harlingen naderde als zevende de finish maar werd op het laatste moment aangevallen door de Avontuur. Door die met een tactische manoeuvre omhoog te duwen wist Sikke nog nét de zevende plek veilig te stellen.

Sikke: “Dit zijn voor ons skûtsje niet de beste weersomstandigheden, dus ben ik niet ontevreden over de sielerij.” In het dorp troffen wij nog één van de vaste Harlinger fans die dat beaamde: “Mooie sielerij.”

 

Zondag waaide het in Stavoren nog harder. Wanneer alle schepen van de B-klasse door de finish zijn, wordt het ijzig stil en leeg op de pier. A-klein en de A-klasse zijn afgelast vanwege de sterke wind en de golfslag. Eerder had dit bij de C-klasse al geleid tot het kapseizen van een skûtsje.

Maandag is het op de Heechermar buiig weer met daardoor een veranderlijke wind. Hier liggen we altijd met het volgschip op het meer dichtbij het wedstrijdveld. We varen al vroeg naar onze plek, want het is heel leerzaam voor schipper Sikke en adviseur Sije om te zien hoe in de B-klasse keuzes worden gemaakt en of die tot succes leiden of niet. Zo zien we, terwijl het weer opklaart, stadsgenoot De Eenvoud na een slimme slag tweede worden.

 

Kuil voor een ander…

Het mooie weer aan het einde van de B-wedstrijd stemde de supporters op het volgschip hoopvol, maar vijf minuten vóór de start van onze A-klein is het zwerk weer grijs en grauw. De startlijn ligt evenwijdig aan de kust bij Indijk en Harlingen ligt onderin richting zuidwest en wordt daardoor na de start volledig vast gezet. Sikke na de wedstrijd: “Je moet nooit van je geloof afstappen. We liggen altijd hoog bij het startschip, dát is onze plek.” Op twee schepen na volgt de hele optocht die zelfde lijn en komt Stad Harlingen daar niet los van. Om de beurt draaien de skûtsjes naar een rak loodrecht op de kustlijn. Maar in welke richting men ook aangevaren heeft, uiteindelijk komt de hele kluwen gezamenlijk bij de bovenwindse boei, die Harlingen als twaalfde rondt.

 

Vanaf het volgschip lijkt het of de nieuwe fok niet mooi strak staat en lijkt het skûtsje langzamer te varen dan de rest van het veld. Gezichtsbedrog op afstand. Sikke vaart een iets schuinere lijn richting de boei, meldt zich wat dieper bij déze optocht, schuift er tussen en pakt bij de boei drie plaatsen winst.

Inmiddels is de wind meer dan 90 graden geruimd. Daarom heeft de wedstrijdleiding de bovenwindse boei verlegd; vervolgens pakt Stad Harlingen hier de juiste slag en klimt naar de zesde plaats. Na nog een rondje gaat de finish er in en loopt ons skûtsje naar de finish. Het Abbegaester skûtsje opent de aanval op Sikke, die door op te sturen Abbega omhoog dwingt. Daardoor krijgt de vijand onverwacht net iets betere wind en loopt Stad Harlingen met neuslengte voorbij. Ook in de sielerij geldt soms: wie een kuil graaft voor een ander…

Andermaal zevende!

 

Onreglementair

Om 10 uur zijn dinsdagochtend de sponsors in Sloten aan boord en stuurt Rinus van Komen het volgschip feilloos van zijn plek door de smalle sloot naar het Sloter Meer. Het is prachtig weer met een matige oostenwind. De startlijn ligt evenwijdig aan de kust tussen Balk en Woudsend.

Als gevolg van een valse start (zodra drie skûtsjes onreglementair starten moet het hele veld opnieuw beginnen) start Harlingen tien minuten later weer op zijn ‘eigen plek’ en heeft een goede start. De schepen vliegen vervolgens alle kanten op en Harlingen maakt een lange slag richting Sloten. Maar valt de wind weg? In ieder geval komt Sikke na ’n eenzame tocht over het meer bij de eerste ton. Een kopgroep van vijf is dan al onderweg naar de benedenwindse boei. Maar de rest verdringt zich als een nest jonge honden bij de eerste ton. Twee skûtsjes hebben zich daar zo misdragen dat ze een strafrondje moeten draaien, waardoor Harlingen uiteindelijk als zesde de tweede slag begint. In die slag vindt continu een boot tegen boot-gevecht plaats met de Hoop op Welvaart. Sikke houdt stand en rondt nog steeds als zesde, waarna hij lang doorloopt naar het Noordoosten.

Aan boord van het volgschip constateren we dat de wind een kwart ruimt; ook Sikke constateert dat zijn slimme inhaalmanoeuvre onverwacht verkeerd afloopt. Tot en met de finish zien we een kat en muis-spel tussen Stad Harlingen en de Doeke van Martena. Nét voor de finish wordt dat beslist door Martena. Negende plek voor Harlingen.

 

Schuinhangend

Woensdag doet het wat onwennig aan wanneer ik op de vaste plek bij het Gemaal Echtenerbrug aankom. Het veldje is leeg en na een minuut of tien arriveren twee Abbegaester T-shirts. Vandaag is de inhaaldag voor Stavoren van zondag en dus begint onze a-klein het spektakel; geen C- en B-wedstrijd vooraf.

De baan is een op-en-neertje en ligt evenwijdig aan de vaargeul Follega-Echtenerbrug. De startlijn ligt midden op het Tjeukemeer en Harlingen ligt onderin vér van het startschip. Ze hebben geen goede start. Het skûtsje gaat achterin het veld als eerste door de wind: een alles of niets slag? Ter hoogte van de kunstmatige eilanden ligt een spreider, die Harlingen als tiende neemt. Benedenwinds ligt een gate waar Sikke in achtste positie doorheen vaart, net als de helft van het veld stuurboord uit gaat en vervolgens weer een eigen pad kiest, slechts gevolgd door de Abbegaester. Dit pakt verkeerd uit en bij de volgende spreider ligt Harlingen twaalfde. Met goede moed op naar de volgende gate passage, waar Sikke na een krachtmeting gedurende die gehele slag een halve scheepslengte heeft gewonnen op de Nooit Volmaakt uit Lemmer. Nog twee slagen waarbij Harlingen dat spelletje met de één en dan met de ander herhaalt, maar blijft jutteren tussen 11 en 12. Plotsklaps trekt de wind op lokale plekken aan  en zie je soms een skûtsje een moment echt schuinhangend zeilen. In die niet te volgen mêlee blijkt de list van Sikke gewerkt te hebben en gaat hij als negende langs de spreider. De laatste op en neer zit het toch weer tegen en hoort Stad Harlingen als elfde het schot vanaf het finish-schip. Daarmee staat Harlingen achtste in het klassement na vier wedstrijden.

|Doorsturen