Nieuws

Skûtsje De Eenvoud vaart een halve Friese Hoekrace sterk

Na een teleurstellend IFKS, waar het Harlinger skûtsje degradeerde uit de B-klasse, is het zaak dat de rug in de laatste zeil-evenementen weer wordt gerecht. De omstandigheden hiervoor leken aanwezig en met een aantal sterke races liet de bemanning van schipper Remy de Boer zien het zeilen nog niet verleerd te zijn.

Door Henk Rigter

(Foto: Janny Bergh)

In het weekend van 5 en 6 oktober vond in Lemmer de 16e Friese Hoekrace plaats. Afhankelijk van het weer bestaat dit event uit minimaal twee wedstrijden op zowel de zaterdag als de zondag. De zaterdag is een kolfje naar de hand van De Eenvoud. Een licht briesje speelt door een schitterende lucht en het Harlinger skûtsje start meteen al mooi. Deze hele eerste wedstrijd verloopt heerlijk en de laatste meters is het stuivertje wisselen met de Westenwind. In de hitte van de strijd wordt er vlak voor de finishlijn op beide schepen nog woest gezwaaid met rode vlaggetjes. De Eenvoud komt uiteindelijk een metertje tekort om de eerste race te winnen.

Na de start van de tweede race kijkt Remy de Boer uit op het wedstrijdveld. Na een bijna onmogelijke inhaalrace ligt De Eenvoud echter al vijfde en in de laatste slag worden er nog drie schepen ingehaald. Uiteindelijk vaart Remy, weer krap achter de nummer 1, de finish over.

Omdat het schitterend weer is, besluit de organisatie tot nog een derde race. De concentratie lijkt er echter wel wat vanaf te zijn, bij de gehele bemanning. Na eerst nog een prima start, wordt er matig gevaren en eindigt De Eenvoud de race als zesde.

Op zondag is het weer volledig omgeslagen. Het is fris en er staat een stevige wind. Volgers van dit skûtsje weten dan al genoeg. Het is houden en keren om het relatief lichte schip überhaupt de goede richting in te krijgen. Dat een aantal bemanningsleden afvalt en De Eenvoud zodoende onderbemand is, helpt niet mee. Hoe men zich ook inspant, iets anders dan een laatste plaats zit er niet in. 

Een tweede race is er niet, op deze tweede wedstrijddag van de Friese Hoekrace. Terwijl de hele vloot zich klaarmaakt voor een gevecht tegen elkaar en de elementen, vindt de organisatie het wel mooi geweest. De wind is te hard en er hangt nog meer narigheid in de lucht. Een blauw-wit geblokte vlag wordt gehesen en de dag zit er, net na het middaguur, op.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda