Nieuws

Singelbewoners willen gerestaureerde brug opfleuren

Cees Hoogland woont aan de Noordoostersingel en rijdt dagelijks over de tijdelijke noodbrug (naast de Singelbrug, die deels bij De Boer & De Groot ligt voor een grondige restauratie). Het viel Cees op dat er in het vaste deel van de brug ronde gaten zitten, twee aan iedere kant. Het waren ooit functionele uitsparingen, en Hoogland wil de gaten nu graag wat mooier maken.

Door Ubbo Posthuma

De ronde gaten en het schakelkastje aan de zijkant. (Foto: HC - Ubbo Posthuma)

Hoogland vertelt dat de gaten voor de oorlog werden gebruikt om passerende vrachtschepen bij te sturen, met behulp van een pikhaak. De zeilen werden gestreken en de schepen, bijvoorbeeld een skûtsje, werd dan op handkracht voortbewogen. Wat zou het mooi zijn als in de vier gaten een lampje komt, dat aan en uit gaat met de straatverlichting, dacht Hoogland.

 

Hij belde met de voorzitter van de vereniging Oud Harlingen, die hem verwees naar Tjeerd Zandhuis van de stichting die de drie bruggen beheert. “Hoewel hij zelf aan de singel woont, toonde hij geen begrip voor het plan”, vertelt Hoogland. “Het zou te modern zijn als er verlichting in kwam.”

 

Hooglands hoop is nu gevestigd op bijval van lezers van de Harlinger Courant. “Er zit aan de zijkant een schakelkastje, is dat dan niet modern”, vraagt hij zich af. “En de kosten zijn peanuts omdat de elektrische leidingen er al zijn. Daar weet elektricien Lieuwe Veltman ongetwijfeld wel raad mee. Het is ook een kwestie van willen. Andere bewoners van de singel toonden zich ook enthousiast over het plan. In Oosterbierum heb ik ook zoiets gezien, werkelijk prachtig.”

 

Tjeerd Zandhuis: “De heer Hoogland is inderdaad bij me geweest. Ik heb hem verteld dat er geen geld is. We moeten nu al aankloppen bij de gemeente en we kunnen niet zomaar iets doen. Het lijkt een eenvoudig idee, maar er komt meer bij kijken dan hij denkt. Wellicht in de toekomst, of een gerichte actie zou dit mogelijk kunnen maken. Maar op dit moment is het niet mogelijk.”

 

Overigens schiet de restauratie aardig op, zo meldde we vorige week al in de rubriek ‘Havenbedrijf’: terugplaatsen van de Singelbrug staat gepland voor de laatste week van mei.

|Doorsturen