Nieuws

Shoppen tijdens corona

Het dagelijks leven is sinds de corona uitbraak voor haast iedereen drastisch veranderd. Zo is de horeca dicht, gaan veel kinderen niet meer naar school en werken we voornamelijk thuis. Ook op het gebied van winkelen is er deze periode veel anders dan voorheen. In deze blog informeren we je over hoe je tijdens corona toch kunt shoppen zonder het gevaar te lopen op besmetting of het overtreden van de gestelde regels. 

Geen dagje shoppen in de stad meer mogelijk? Ga online! 

Hoewel aan het begin van de coronacrisis veel fysieke winkels nog openbleven omdat dit in principe gewoon nog toegestaan was, zijn na verloop van tijd toch veel winkels op eigen initiatief gesloten. Zij vonden het niet verantwoord om open te blijven of kregen zo weinig klanten dat dit niet meer rendabel was. Grote winkelketens zoals H&M, Primark en de Bijenkorf sloten bijvoorbeeld vrijwillig de deuren. Inmiddels zijn een aantal winkels weer opengegaan met de nodige aanpassingen om te voldoen aan de regels van het RIVM, maar toch is een dagje shoppen in de stad nu niet als vanouds. 

Gelukkig leven we in een tijd dat een groot deel van de winkels ook een webshop heeft waar we terecht kunnen voor het kopen van hun producten. Er zijn zelfs winkels die in deze periode speciale initiatieven hebben opgezet, zoals het thuisbezorgen van producten die klanten kunnen bestellen via sociale media. 

Wanneer je bepaalde producten nodig hebt, of gewoon zin hebt om jezelf te verwennen met iets nieuws, is het dus helemaal niet zo’n slecht idee om in deze periode te gaan voor een online shopsessie. Online kom je door middel van kortingscodes bovendien in aanmerking voor kortingen die je vaak in de winkel niet krijgt, bijvoorbeeld met een kortingscode van bonprix of een kortingscode van lampen24. Zeker in deze periode proberen veel winkels het voor klanten aantrekkelijk te maken om online te shoppen door het aanbieden van goede online deals. Denk hierbij niet alleen aan kortingen, maar ook aan gratis verzending en gratis cadeautjes bij een bestelling. Je hebt bij een online bestelling bovendien altijd het recht om (de meeste) producten terug te sturen als deze bijvoorbeeld niet passen of je ze toch niet wilt kopen, je krijgt dan gewoon je geld terug. Je loopt dus bij online shoppen in principe niet meer risico op het doen van een miskoop en bovendien profiteer je vaak van leuke acties. Bovendien zijn er ook voor pakketbezorgers in deze periode speciale regels die ervoor zorgen dat jouw pakketje veilig en op 1,5 meter afstand wordt afgeleverd bij je deur. 

Toch naar een fysieke winkel? Hier moet je op letten 

Ondanks de mogelijkheid tot en de voordelen van online shoppen, kan het ook in deze periode voorkomen dat je toch echt even naar een fysieke winkel wil. Zo zijn er bijvoorbeeld winkels die ook nu geen mogelijkheid tot online bestellen hebben, of je wil het product van tevoren wel gezien of uitgeprobeerd hebben. Het is natuurlijk niet verboden om een winkel te bezoeken, deze mogen immers gewoon geopend zijn, maar overweeg wel of het echt nodig is om dit te doen. 

Misschien ben je van plan om een grote aankoop te gaan doen, denk hierbij aan een nieuwe laptop of een nieuwe wasmachine. In zulke gevallen is het logisch dat je je graag goed laat informeren over het product en het misschien zelfs in het echt wilt kunnen bekijken. Het kan dan erg fijn zijn om naar een fysieke winkel te gaan om met een medewerker de opties te bespreken en het product te bekijken. Bedenk wel dat je tegenwoordig ook online al ontzettend veel informatie op kunt doen over producten door bijvoorbeeld het bekijken van instructievideo’s en het lezen van reviews van klanten die het product al hebben uitgeprobeerd. Ook hebben veel webshops een functie waarmee je verschillende producten kunt vergelijken op voor jou relevante specificaties. Zelfs voor grotere aankopen kom je dus online al een heel eind. 

Natuurlijk zijn er situaties waarin je toch echt naar de fysieke winkel moet, bijvoorbeeld als deze geen webshop heeft. Dit kan prima, mits je je aan de gestelde richtlijnen houdt. Ten eerste geldt op straat en in alle winkels natuurlijk dat je 1,5 meter afstand moet houden van andere mensen, let hier dus goed op. Veel winkels hebben bovendien aanvullende maatregelen genomen om het winkelen zo veilig mogelijk te maken. Zo hebben veel winkels een deurbeleid om ervoor te zorgen dat er niet te veel klanten in de winkel komen, zodat het mogelijk blijft om 1,5 afstand te bewaren. Het kan dus zo zijn dat je eerst even buiten de winkel moet wachten tot een andere klant naar buiten komt. Vaak wordt ook gevraagd om alleen, of maximaal met zijn tweeën, de winkel te bezoeken. Ook stellen veel winkels het gebruik van een mandje of karretje verplicht, om zo het aantal klanten in de winkel te kunnen tellen en het afstand houden makkelijker te maken. Sommige winkels hebben bij de kassa lijnen op de vloeren geplaatst die aangeven waar je moet staan om de 1,5 meter afstand te houden. Ook hangen op veel plekken plexiglas schermen bij de kassa om personeel te beschermen en wordt gevraagd alleen nog met pin of mobiel te betalen. Wanneer je besluit om een fysieke winkel te bezoeken is het vooral belangrijk om goed naar het personeel te luisteren. Zij doen immers hun uiterste best om het winkelen ook in deze tijd voor alle klanten zo veilig en prettig mogelijk te maken!

|Doorsturen

BuienradarAgenda