Nieuws

Schoonmaakactie Skjin Wetter: 1552 kilo afval uit Harlinger water

Afgelopen zaterdag heeft de grote schoonmaakactie Skjin Wetter in en rond het water van zeven Friese dorpen en steden plaatsgevonden. In Drachten, Harlingen, Heerenveen, Kollum, Lemmer, Sint Annaparochie en De Westereen en hebben honderden duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, brandweerkorpsen en diverse andere vrijwilligers zwerfafval opgeruimd. In totaal is er 3951 kilo afval opgevist. Harlingen spande de kroon met 1552 kilo.

(Foto’s: Simon Bijlsma)

Het doel van de actie was mensen bewust maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt en de gevolgen die dit heeft. De actie was een initiatief van de Friese Milieu Federatie (FMF) en werd ondersteund door Wetterskip Fryslân, zeven Friese gemeenten en in Lemmer door NederlandSchoon.

Om 10.30 uur was de aftrap van het evenement op de zeven locaties. Na het startschot gingen tal van verenigingen en vrijwilligers het water op en in om samen schoon te maken. Op meerdere locaties waren er duikers aanwezig die tijdens het evenement naar de bodem van de grachten en andere wateren doken om daar afval op te vissen.

 In de loop van de dag kwamen een aantal verrassende zaken naar boven. Op alle locaties kwam veel plastic naar boven. Maar andere objecten zoals stoelen, tafels, fietsen, blikjes en winkelkarren kwamen ook meerdere keren voorbij.

Harlingen

In Harlingen zijn tijdens gerecyclede afvalzakken van Henk Prins gebruikt. Die waren door hem al eerder als zwerfafval gevonden. Tijdens de actie werden er in Harlingen speciale gereedschappen, netten en borden gebruikt die gemaakt waren door 173 leerlingen van Simon Vestdijk. 

In Harlingen was ook de centrale opening van de actie. De nieuwe Jeugddijkgraaf Merel Fiets (14) had daar haar debuut. Samen met de oude jeugddijkgraaf Melissa heeft zij daar Skjin Wetter geopend. Kunstenaar Agnes Bakker heeft tijdens het evenement kunst gemaakt van het afval. Wethouder Harry Boon spreekt van een groot succes: “Deze dag is geweldig omdat het water in onze stad een stuk schoner is geworden. Maar belangrijker is misschien nog dat door de deelname van zovele verschillende organisaties en mensen de noodzaak van schoon water weer nadrukkelijk de aandacht heeft gekregen. En dat geldt ook voor de plasticvrije wateren en zeeën wat toch ons uiteindelijke doel is.”

Weegschaal

Tijdens de actie is er veel afval uit het water gehaald. Op alle locaties is de gehele dag het afval gewogen met behulp van een grote industriële weegschaal van Boels. In totaal is er 3951 kilo afval uit het water gevist. Het resultaat per locatie was: Drachten 799 kilo, Harlingen 1552 kilo, Heerenveen 572 kilo, Kollum 490 kilo, Lemmer 139 kilo, Sint Annaparochie 249 kilo en De Westereen 150 kilo. 

Skjin Wetter wordt ondersteund door Wetterskip Fryslân. Voor Wetterskip Fryslân zijn evenementen zoals Skjin Wetter belangrijk. Schoon water is nodig voor een veilige leefomgeving en een gezond milieu. Wetterskip Fryslân werkt elke dag aan schoon water. In 27 rioolwaterzuiveringen wordt jaarlijks 100 miljoen kubieke meter afvalwater gezuiverd. Op 225 locaties meet het waterschap de kwaliteit van het oppervlaktewater en legt het waterschap natuurvriendelijke oevers en vispassages aan. Maar natuurlijk kan iedereen werken aan schoon water. Spoel bijvoorbeeld geen doekjes, blikjes, tampons of frituurvet door het toilet. En gooi geen troep in het water. Schoon water is namelijk de verantwoordelijkheid van ons allemaal.

|Doorsturen

BuienradarAgenda