Nieuws

School at Sea morgen in Harlingen na enerverend schooljaar

School at Sea loopt op zaterdag 16 april de haven van Harlingen binnen. Aan boord van het tallship Thalassa bevinden zich 37 leerlingen uit 4 en 5 havo/vwo en het team van School at Sea.

Zes maanden waren ze op zee. Onder het motto ‘Challenge your world’ stak School at Sea op 17 oktober 2021 van wal. Nog één nacht slapen aan boord van het schip dat ze hun thuis zijn gaan noemen en dan stappen ze met een schat aan indrukken en nieuw opgedane inzichten aan wal.

In oktober 2011 stapten scholieren voor het eerst in Nederland met toestemming van hun school aan boord van School at Sea voor de leerervaring van hun leven. De organisatie School at Sea heeft al elf schepen in elf jaar veilig zien thuiskomen, met tussenstops als Tenerife, Dominica, Panama, Cuba, Bermuda en de Azoren. De leerlingen van School at Sea leren in de zes maanden aan boord zelf het schip te varen, maken bijzondere excursies aan land en volgen een uniek programma dat gericht is op persoonlijke ontwikkeling. En dat allemaal naast hun schoolwerk dat ze bij dienen te houden en dat ze geheel zelfstandig moeten inplannen.

Covid-19

School at Sea heeft na zorgvuldig beraad in 2020 besloten niet uit te varen voor het schooljaar 2020/2021 vanwege de nog onstabiele situatie in de wereld door Covid-19. Een verstandige beslissing want veel havens zijn in deze periode gesloten gebleven. Een deel van de oorspronkelijke groep van 2020/2021 heeft nu alsnog het avontuur kunnen volbrengen. Iets waar ze bijna 2,5 jaar naar uit hadden gekeken en hard voor hebben gewerkt.

“Van tevoren was ik heel erg bezig met de reis en had ik helemaal niet door dat mijn ontwikkeling zo centraal zou staan”, aldus Karsten, leerling School at Sea 2021/2022. “Ik ben heel blij dat dit wel zo was want ik heb echt heel veel geleerd. Zo was één van mijn grotere doelen dat ik mijzelf beter wilde kunnen uiten en meer mezelf wilde zijn in een groep en dat heb ik gaandeweg de reis écht geleerd. Een belangrijk moment waarop ik me realiseerde dat ik helemaal mijzelf kon zijn was tijdens een yogales op Bermuda, waar iedereen er vol voor ging. Daar ga ik heel veel aan hebben in de toekomst, want ik weet nu dat ik altijd en overal mezelf kan zijn.”

Andere culturen

School at Sea heeft ervoor gekozen dit jaar een gedeelte van de route aan te passen: met name door sommige havens over te slaan en in andere juist langer te blijven. Door de inzet en de flexibiliteit van de teams aan boord en aan wal zijn desondanks alle belangrijke onderdelen van het programma aan bod gekomen. De leerlingen hebben meerdaagse tochten gemaakt in de prachtige natuur, andere culturen leren kennen en natuurlijk een geweldige zeilreis volbracht, inclusief meerdere scheepsovernamen. En dat alles terwijl ze hun schoolwerk uit 4 havo en 4, 5 vwo volgens hun eigen planning hebben bijgehouden. School at Sea kan al met al weer terugkijken op een succesvol schooljaar

“Het was heel bijzonder om de kapitein te zijn tijdens de eerste scheepsovername. Ik heb op een heel andere manier ervaren hoe het is om leiding te geven over een groep en het schip”, aldus Lilya, leerling School at Sea 2021/2022. “Het was heel intens en ook echt super leuk. Het belangrijkste dat ik heb geleerd is: er is heel veel waar je over moet nadenken en wat je moet doen en ik heb geleerd dat als ik rustig blijf en het stap voor stap doe, ik het gewoon kan. Ondanks dat het overweldigend voelt.”

Aankomst in Harlingen

School at Sea zal dit jaar aankomen in Harlingen. Dit is de thuishaven van het vaste School at Sea-schip, de driemaster Barkentijn Thalassa. Na een uitgeklede aankomst in 2020, waarbij vanwege de corona-protocollen alle leerlingen een voor een werden opgehaald, zal School at Sea het dit jaar grootser aan pakken. Het is weer eens tijd voor een feestje!

We merken in het contact de laatste maand dat onze dochter zich realiseert hoe bijzonder de reis is voor haar en dat ze lessen hieruit gaat meenemen voor de rest van haar leven”, vertelt een ouder van een leerling. “ Het voelt dan ook heel dubbel dat de reis voor haar nu ten einde komt maar we kijken er ook naar uit om haar weer in de armen te kunnen sluiten en te zien wat voor kind we terugkrijgen. Want dat ze gegroeid is, dat is ons wel duidelijk!”

|Doorsturen

BuienradarAgenda