Nieuws

Schilderkunst op jute in het Hannemahuis

HARLINGEN - Gemeentemuseum het Hannemahuis toont van 27 januari tot en met 27 maart 2022 schilderijen op jute van Françoise Stoop. De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Galerie de Roos van Tudor in Leeuwarden.

Françoise Stoop (Utrecht 1963) bracht in haar jeugd vaak vakanties door bij een boer in Ee, in de buurt van Dokkum. Zij hielp op het boerenland en kreeg liefde voor de regio. Na de Gerrit Rietveld Academie volgde zij nog een opleiding aan de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda. Stoop uit zich zowel op jute als in keramiek.

Het werk dat nu in Harlingen wordt getoond is sterk geïnspireerd door het Wad. Het onderwerp is altijd de natuur, waarmee de mens zo verbonden is: de zee, het landschap meer landinwaarts of de grens tussen land en water. Geabstraheerde zeegezichten en impressies van onder andere Terschelling zijn vooral sferisch en goed getroffen.

Zandzakjes

De landschappen en zeegezichten zijn geschilderd op jute. Het materiaal is afkomstig van veelal afgekeurde, kleine zandzakjes die voor de dijkverzwaring worden gebruikt. De subtiele kleuren op de ruwe vezelige doeken versterken de verbinding tussen materie en onderwerp; de natuur, het landschap.

Elk gebruikt juten zakje is uniek en heeft zijn eigen onvolkomenheden. Françoise Stoop schildert met olieverf of acryl op één zakje of op aan elkaar genaaide of opengeknipte zandzakjes. Hetzelfde proces geldt voor de grotere juten aardappelzakken.

De juten werken zijn niet keurig opgespannen, maar hangen los in hun houten frame. Elk frame wordt specifiek voor het betreffende werk gemaakt. Het hout van deze frames is vaak meer dan 300 jaar oud. De werken zijn een combinatie van materie- en schilderkunst en hebben een duidelijk driedimensionaal element. Eén ouder werk, de ‘Haven’, is geschilderd op opgespannen linnen. Dit werk kon niet ontbreken op een tentoonstelling in een stad aan het Wad. 

|Doorsturen

BuienradarAgenda