Nieuws

Schilderijen Jan van Loon in Hannemahuis

Vanaf 12 maart tot en met 30 juni toont gemeentemuseum het Hannemahuis landschappen, stillevens, interieurs, figuurstukken en portretten van de schilder en aquarellist Jan van Loon. Op 23 en 24 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur geeft Jan van Loon in de expositiezaal van het Hannemahuis een demonstratie schilderen.

Jan van Loon werd in 1938 in Harlingen geboren. Hij is actief als aquarellist, etser, beeldhouwer, schilder en tekenaar. Van Loon studeerde aan de Academie Minerva te Groningen en De Koninklijke Academie te Den Haag. Zijn werk beweegt zich zowel qua techniek als qua onderwerp op een breed terrein. Jan van Loon is bekend door zijn trefzekere landschappen, vol sfeer van weer en wind. Hij heeft ook talloze portretten gemaakt. Sinds jaren is hij lid van de Noordelijke Aquarellisten. Zijn schilderijen van het waddenlandschap bewegen zich tussen een duidelijk realisme en een verbouwing van de zichtbare werkelijkheid tot structuren en vormen.

Vaak heeft hij - al of niet met subsidie - een project of thema uitgediept, afgesloten met een of meer tentoonstellingen en een boek. Zoals ‘Als was mijn brein gescheurd’, een verslag van studies van geestelijke gestoorden. Of ‘West-Europese Kusten’, naar aanleiding van enkele reizen langs de kusten van Portugal tot de Noordkaap. In 2008 kwam het boek: ‘Jan van Loon - 50 jaar op zoek’ van de pers. Ook heeft Jan van Loon werk in de openbare ruimte gemaakt zoals het dijkmonument in Noordpolderzijl. Op Tenerife, waar hij een atelier heeft, maakte hij veel schilderijen: woeste zeegezichten, begroeide rotswanden, en bijzondere stillevens.

Openingstijden Hannemahuis: dinsdag t/m zondag 12.00-17.00 uur.

|Doorsturen