Nieuws

Scheur in Het Weeshuys niet door bommen op Vliehors

HARLINGEN - Er is geen causaal verband tussen de scheuren in Het Weeshuys en bommen die begin dit jaar op oefenterrein Vliehors zijn afgeworpen. Tot die conclusie komt een onafhankelijk bouwkundig expert die werd ingeschakeld door het ministerie van Defensie, nadat enkele bewoners en de Vereniging van Eigenaren melding maakten van diverse scheuren in het appartementengebouw in aan de Weeshuisstraat.

Nederlandse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen trainden in februari in het afwerpen van bommen op de NAVO oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. Er werden toen zogenaamde 500 ponders afgeworpen, en dat was in Harlingen en omgeving goed te horen/voelen.

Eén van de bewoners van Het Weeshuys ontdekte scheuren in zijn woonkamer. Later werd in een buitenmuur ook een scheur ontdekt. De schade werd gemeld bij Defensie en binnen een week kwam de Schadecommissaris Krijgsmacht op bezoek om de schade te schouwen en te bespreken. Deze kon de schade niet verklaren, waarna een onafhankelijk bouwkundig expert is ingeschakeld om de schade te inspecteren.

 

Volgens een ingenieur van EMN, specialist in de behandeling van technische verzekeringszaken, is er geen causaal verband tussen de schades en het afwerpen van explosieven op en nabij oefengebied de Vliehors.

Hij beroept zich daarbij op een formule die gebruikt wordt om een schadecirkel van explosieven te bepalen. Deze werd in de jaren negentig vastgesteld, op basis van informatie over schade aan gebouwen in voornamelijk Londen in de Tweede Wereldoorlog.

 

Volgens deze formule had er op Vlieland een explosie moeten zijn van 300.000.000 kilo TNT, om schade in Harlingen te  veroorzaken. Maar de ‘500 ponders’ staan gelijk aan ongeveer 2000 kilo TNT en hebben volgens EMN een schadecirkel van ongeveer 450 meter. Daarnaast geldt volgens schadespecialist EMN dat doorgaans eerst ruiten bewijken.

Volgens EMN is de schade in Het Weeshuys onder andere ontstaan door spanningen als gevolg van gebruikelijke krimp en/of kruip. De scheur in de buitenmuur bleek al aanwezig vóór het oefenbombardement van februari van dit jaar. Dat zag EMN op fotobeelden van CycloMedia: dit bedrijf maakt foto’s van de openbare ruimte, vergelijkbaar met Street View van Google. Op foto’s uit september 2017 is de scheur zichtbaar.

Op grond van het rapport van EMN erkent Defensie geen aansprakelijkheid. Dit betekent dat Defensie de schade niet zal vergoeden.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda