Nieuws

Samen werken aan schoon strand

Nicolette Koot deed vorige week in de HC een oproep om samen het strand schoon te houden: elke woensdag en vrijdag om 10.00 uur op het strand. Lorette Dorreboom ging afgelopen woensdag helpen, en doet hier verslag.

Zwaan Miedema (links) en Nicolette Koot. (Foto: Lorette Dorreboom)

We waren vandaag met zes mensen en binnen het uur hadden we allemaal een halfvolle vuilniszak met van alles en nog wat. Piepschuim, peuken, plastic, touw, blikjes, bekers, klonten paraffine, doppen, chipszakjes. 

Een peuk met filter doet er 2 tot 12 jaar over om af te breken, blikjes 50 jaar, chipszakjes 75 tot 80 jaar. Patatbakjes doen er 90 jaar over, plastic zakken 10 tot 20 jaar en rietjes, daarvan vond ik er wel tien, doen er honderden jaren over, en dan kun je waarschijnlijk nog steeds kruimels plastic vinden. Bijna niet te geloven. We kregen veel leuke reacties van voorbijgangers en van mensen die op de dijk aan het werk waren.

De vraag is of de gemeente afvalgrijpers te leen heeft. Een woordvoerder van de gemeente verwijst naar gemeentewerken Westerzeedijk: contact opnemen met de gemeente via info@harlingen.nl of een belletje, dan is dat op afspraak (in verband met corona) te regelen. En dan vragen naar Theo Draijer, voorman reiniging, en hij zorgt voor grijpers, veiligheidsvestjes (lenen) en afvalzakken.

|Doorsturen

BuienradarAgenda