Nieuws

Samen oefenen is samen leren

Dat gold ook op dinsdag 21 september, toen de wekelijkse oefening van KNRM Harlingen deels plaatsvond aan boord van LNG-catamaran Willem de Vlamingh. Rein Mulder, die al ruim 30 jaar als schipper voor KNRM Harlingen vaart en als kapitein in dienst is bij Rederij Doeksen, was initiatiefnemer.

Rein Mulder: “De nieuwe schepen zijn natuurlijk vrij hoog, dus het is sowieso belangrijk om te kijken hoe het aan boord gaan vanaf de reddingboot het beste kan plaatsvinden.” De rondleiding door Mulder en zijn collega Jan Kuiken - eveneens schipper bij de KNRM en werkzaam bij Rederij Doeksen - startte in het stuurhuis waar zij hun KNRM-collega’s veel informatie gaven over de LNG-catamarans. Vervolgens werden de veiligheidssystemen, mess-stations, de AED en de blussystemen behandeld.

De bemanning van deze schepen bestaat altijd uit vijf nautische mensen - kapitein, stuurman, HWTK en twee matrozen - en het horecateam. “En daarmee moet je het doen, ook tijdens een calamiteit.” Vanuit Rederij Doeksen wordt dan ook regelmatig getraind met alle bemanningen. Dinsdag kwam de rol van de KNRM uitvoerig aan bod. Mulder: “Hoewel de lijnen tussen beide partijen al zeer kort zijn, is een informatie-uitwisseling als deze erg nuttig. We hopen hieraan in de toekomst een vervolg te geven.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda