Nieuws

Samen herdenken tijdens jaarlijkse dodenherdenking

Op woensdag 4 mei aanstaande wordt in Harlingen de jaarlijkse dodenherdenking gehouden. Samen herdenken is belangrijk. Zo houden we de verhalen en de geschiedenis levend en geven we die door aan volgende generaties. Iedereen is van harte uitgenodigd om de herdenkingen en kransleggingen bij te wonen.

Om 16.00 uur vindt er een herdenking/kranslegging plaats bij het Zeeliedenmonument op de Waddenpromenade. De kranslegging wordt gedaan door burgemeester Ina Sjerps en de heer H. Zwaan van de politie. Aan deze herdenking werken ook mee Het Leger Des Heils, de Skúmkoppen, Port of Harlingen, het Zeekadetkorps en de bemanning van de P85.

Om 19:35 uur vindt de herdenking plaats op de Algemene Begraafplaats. Leden van scoutingroep St. Michiel & Lioba strooien bloemen bij de graven op het militair ereveld. De Stedelijke Muziekvereniging Harlingen verleent muzikale medewerking. Om 19:58 uur wordt de Last Post gespeeld, gevolgd door 2 minuten stilte om 20.00 uur. Na de stilte draagt Ashley Corsius, leerling groep 8 obs Middelstein een gedicht voor. Burgemeester Ina Sjerps houdt hierna een afsluitende toespraak.

Online

De herdenking op de algemene begraafplaats is ook online te volgen. Dit kan via een livestream van Radio Stad Harlingen op www.omroeprsh.nl. De stream wordt een half uur van tevoren aangezet. Een video van beide herdenkingen wordt achteraf door de gemeente Harlingen gedeeld op haar website en sociale media.

Kransleggingen

Op de volgende locaties vinden openbare kransleggingen plaats: 

  • Neuengamme-monument door wethouder H. Boon en de heer J. Norg
  • Indiëmonument door mevrouw A. Visser en de heer W. de Graaf
  • Joods monument door mevrouw S. Smeding en de heer F. van Vliet
  • Cross of Sacrifice, militair ereveld door burgemeester Ina Sjerps en wijkagent de heer S. de Vries.

Herdenking in Wijnaldum

Om 19.35 uur vindt er een herdenking plaats in Wijnaldum. Deze herdenking begint bij het dorpsplein. Er vinden kransleggingen plaats bij de Gemenebest graven en het herdenkingsmonument. Amber Hauser leest twee gedichten voor. Wethouder Paul Schoute houdt een toespraak. Om 19.58 uur wordt de Last Post gespeeld, gevolgd door 2 minuten stilte om 20.00 uur.

Vlagprotocol 4 en 5 mei

Burgers kunnen op 4 mei de Nederlandse vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang halfstok hangen ter nagedachtenis van alle oorlogsslachtoffers. 

Op 5 mei kunnen burgers de Nederlandse vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top hangen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda