Nieuws

Van Radio Noordzee naar Omroep RSH

RSH neemt afscheid van twee piraten

“Natuurlijk het was su illegaal as de pest, voor de rechter, boetes, materiaal in beslag nomen, arrestaties, zendapparatuur in de koeling van bakkerij Bijlsma, jaloezie, maar wat hewwe plezier beleefd aan de radio piraterij.” Klaas Bijlsma en Henk van Slooten, beiden 75 jaar, werden bescheiden gehuldigd op een formele bijeenkomst van Omroep R(adio) S(tad) H(arlingen) laatst in de Weinstube.

Door Joop van der Heide

Voorgrond zittend vlnr: Klaas Bijlsma en Henk van Slooten. Staand: Henk Metz (Sport), Henk Jan Cornelisse (voorzitter), Tjitske Bruinsma (secretaris), Wim Velthuis (Religie), Theo Huizenga (bestuurslid), Martine Smits (penningen), Joop van der Heide (Cultuur). Op de foto ontbreekt Jochem Broekstra. (Foto: Joachim de Ruijter)

Zij stonden, samen met onder andere Arie Rinsema, aan de wieg van Radio Stad Harlingen. De heren komen voort uit de radiopiraterij en kwamen 45 jaar geleden in de lucht met ‘Radio Noordzee’. Met primitieve apparatuur in de Jacob Backerstraat en later in de bakkerij van Bijlsma aan de Kerkpoortstraat. Bijlsma: “De apparatuur stond verstopt in de koeling en bij gebruik werd het opgewarmd met een theelichtje.” Van Slooten: “Ja en toen een van ‘onze agenten’ de boel in beslag kwam nemen brandde die zijn handen aan de opgewarmde apparatuur.”

Die in beslagname was wat dubbel want zondagsavonds kwamen de agenten veelal even buurten bij Radio Noordzee en voorzien van een gevulde koek en koffie besteedden ze geen aandacht aan de piraterij. Jaloezie van concurrerende piraten leidde uiteindelijk tot de inbeslagname. “De sterke arm kon niet anders.”

Nog een anekdote: Arie Rinsema, ook een piraat, stond voor het hekje in Leeuwarden. Klaas zou de verdediging voor zijn rekening nemen maar was te laat omdat hij zijn auto niet kwijt kon. Toen Bijlsma de rechtszaal binnenkwam, klonk een klaterend applaus van de vele Harlingers die aanwezig waren. De rechter: “Nou ik hoop maar dat er straks bij de uitspraak ook geklapt wordt.” De uitspraak was zes weken hechtenis maar dankzij ‘advocaat Bijlsma’ werd dat omgezet in een geldboete van 1500 gulden vanwege verboden radiozendactiviteiten.

Toen de lokale radio in Nederland tot wasdom kwam, werd van de kennis en expertise van Bijlsma, Rinsema en Van Slooten dankbaar gebruik gemaakt en met recht kun je zeggen dat zij Radio Stad Harlingen handen en voeten hebben gegeven. Omroep RSH is niet meer weg te denken uit het Harlingse en met behulp van de kennis van het bestuur van Radio Eenhoorn is er een gedegen constructie op papier gezet waarmee het Commissariaat voor de Media kan leven en waardoor de continuïteit van ‘Radio Noordzee’, voortgezet in RSH, is gewaarborgd. Een aantal thema’s met bijbehorende bestuursleden vormen de basis voor Omroep RSH: Cultuur, Sport, Religie, Nieuws, Onderwijs en Actualiteit.

|Doorsturen

BuienradarAgenda