Nieuws

Rondreizende oplichter nog in hechtenis

De man die in oktober met een spoor van diefstal en flessentrekkerij naar Harlingen trok, zit nog altijd in voorlopige hechtenis. Uit stukken van de rechtbank blijkt dat hij wel een glaasje melk lust, en dat-ie bij gebruik van een valse naam, de naam van zijn advocaat opgaf.

Het avontuur van de 55-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats begint op 5 oktober vorig jaar in het Zenzez Hotel aan de rand van de binnenstad in Apeldoorn. Daar meldt hij zich onder een valse naam en met wat smoezen vertrekt hij na twee nachten zonder te betalen. Deze truc herhaalt hij vervolgens bij een bed & breakfast in Nieuwleusen.

Bij een autobedrijf op een kilometer afstand van de bed & breakfast mag hij een proefrit maken. Hij kiest een witte Opel Adam en keert niet terug naar het autobedrijf, maar zet koers naar Friesland. Hij verblijft in het Stadslogement te Sneek. De flessentrekker gebruikt een valse naam, vertelt dat hij uit Brussel komt en dat zijn vrouw later zal komen en dat zij de rekening zal betalen.

Ook rekeningen van maaltijden blijven onbetaald. De oplichter geniet in Brasserie de Koperen Kees te Sneek van twee kroketten met brood en een glas melk. Dezelfde dag eet hij spareribs in Steakhouse Texas. De volgende dag eet hij belegde broodjes met een glas melk in Workum en een plate met twee glazen cola in Het Wapen van IJlst.

Een dag later, zaterdag 10 oktober, duikt hij op in Harlingen. Hij checkt dan in bij Stadslogement Almenum. Ook hier blijft de rekening onbetaald. Mogelijk is de man inmiddels bang om herkend te worden, want bij Haarstudio Alina laat hij zijn haar verven. Als het tijd is om te betalen, vertelt hij dat hij zijn portemonnee in de auto heeft laten liggen…

Dezelfde dag eet hij bij Xin Hua aan de Grote Bredeplaats zonder te betalen, en tankt hij bij de Gulf aan de Grensweg. Ook hier vertelt hij dat hij zijn portemonnee is vergeten. Hij vult een formulier in voor een uitgestelde betaling en geeft hierbij een valse naam op: F. Grijmans van Noorderhaven 59. Dat blijkt zijn advocaat te zijn. “Ik heb hem in het verleden al eens bijgestaan”, zegt Fer Grijmans desgevraagd. “Ik stond wel even verbaasd te kijken, en hij heeft gezegd dat hij spijt heeft dat-ie dat heeft gedaan.” Grijmans staat de man ook nu bij; de zaak wordt naar verwachting binnenkort inhoudelijk behandeld. 

Toen de man bij de Gulf tankte, hadden gedupeerden uit Sneek de politie al ingeschakeld. Na een tip zagen Harlinger wijkagenten de gestolen Opel Adam geparkeerd staan op de Lanen. Zij hebben de auto in de gaten gehouden en toen de man wegreed, is hij in de Hofstraat tot stoppen gedwongen en aangehouden.

|Doorsturen

BuienradarAgenda