Nieuws

Roerige tijden op de Willem Barentsz-werf

Een mijlpaal bij de bouw van het expeditieschip Willem Barentsz: het roer is gisteren, onder grote publieke belangstelling, op het schip geplaatst. Met een vreugdeschot uit een van de kanonnen is de afhanging beklonken.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Het roer is een lange smalle zware eiken ‘plank’ van meer 5 meter lang, 15 centimeter dik en aan de onderkant (de hak) 80 centimeter breed. Het gewicht is ruim 500 kilo. Bouwmeester Gerald de Weerdt heeft de vingerlingen (de ogen) aan de achtersteven van het schip en de roerpennen aan het roer bevestigd. Een precisiewerkje. Door zorgvuldig meten en beitelen zijn de onderdelen van de scharnieren zodanig in lijn gemonteerd, zodat ze naadloos in elkaar schoven.

Het was een spannende klus want hout werkt, niets is helemaal recht en tussentijds even passen was er niet bij. Met een takel en een autokrik werd het roer op zijn plaats gehesen en gemanoeuvreerd. De spanning was voelbaar, langzaam, tergend langzaam gleden de pennen in de ogen. Zonder gemor of gebeuk paste alles precies, het roer was afgehangen. Een oorverdovende knal! Het kanon bulderde van vreugde.

De scharnieren van het roer, de vingerlingen, zijn gefabriceerd en geschonken door Bram Visser van Visser Special Metal Products in Harlingen, twee kanonnen zijn gedraaid en geschonken door Theunis Bakker van Mannen van Staal in Leeuwarden.

Roerige tijden breken nu aan voor de vrijwilligers. Het onderwaterschip wordt bevochtigd, als dit goed verloopt kunnen de huidgangen geheel aan de spanten worden bevestigd. Het gortdroge weer werkt niet mee. Het gaat nog om het plaatsen van ongeveer 2200 eikenhouten pennen met een keg en een wig (arc en deutel). Ook moet er nog over een halve kilometer hennep in de naden van het onderwaterschip worden geklopt. Een secuur, tijdrovend en zwaar werk. Dan volgt een verfbehandeling. Er zijn al ruim 26.000 uren van vrijwilligers in het schip gestoken. En er zijn nog pakweg duizend te gaan voor de tewaterlating, vermoedelijk aan het eind van het jaar.

|Doorsturen