Nieuws

RIVM: Na vijf jaar weer stijgende lijn in vaccinatiegraad

Voor het eerst sinds vijf jaar is de vaccinatiegraad in Nederland licht gestegen. Dat meldt het RIVM. In Friesland is de vaccinatiegraad hoger dan het landelijke gemiddelde, aldus GGD Fryslân, behalve voor HPV. Deze is echter wel gestegen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde vandaag haar jaarlijkse rapport over het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Daarin staat beschreven hoeveel kinderen er binnen het RVP zijn gevaccineerd (vaccinatiegraad) en wordt aandacht besteed aan ontwikkelingen binnen het RVP in het afgelopen jaar.

Friesland

Sinds 2019 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van het RVP en ook voor het nastreven van een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. De Jeugdgezondheidszorg van GGD Fryslân voert het RVP uit in Friesland. Overall is de vaccinatiegraad in Friesland als vanouds hoger dan het landelijk gemiddelde, op de vaccinatiegraad voor HPV na. Deze is in Friesland nog niet op het gewenste niveau. Wel is deze ten opzichte van vorig jaar met bijna 9% is gestegen.

 Coronatijd

GGD Fryslân heeft er alles aan gedaan om de vaccinaties tijdens de coronaperiode door te laten gaan om ernstige infectieziekten te voorkomen. Aan de kinderen in de leeftijd van 0 t/m 4 jaar heeft de GGD de noodzakelijke vaccinaties volgens schema aangeboden. Vanaf mei zijn de vaccinaties voor kinderen van 4 t/m 17 jaar weer gestart. Niet in groepsverband, maar individueel op de consultatiebureaus in alle Friese gemeenten.

Maternale kinkhoestvaccinatie

Vanaf 18 mei 2020 kunnen zwangere vrouwen terecht bij de lokale consultatiebureaus in alle Friese gemeenten voor de Maternale kinkhoestvaccinatie (www.22wekenprik.nl). Deze beschermt zuigelingen tegen kinkhoest. Deze bescherming kan vooral voor kwetsbare zuigelingen van cruciaal belang zijn.

|Doorsturen

Uw reactie


BuienradarAgenda