Nieuws

Reuma en toch de Atlantische Oceaan over roeien

Scheepstimmerman Simon van der Hoek (57) heeft de ziekte van Bechterew - een vorm van ontstekingsreuma - maar dat weerhoudt hem er niet van om de Atlantische Oceaan over te roeien. In maart 2022 zal hij samen met enkele andere oceaanroeiers van Portugal naar Frans-Guyana roeien. Dat is zijn droom, en hij moet het nú doen, want niemand weet hoe zijn ziekte zal verlopen. “Het is niet voor te stellen dat de oceaan wordt bedwongen in een boot, waarmee ik nog niet eens naar Terschelling zou willen varen”, zegt een vriend van Simon, die de HC op de plannen van Simon wees. Simon wil met zijn roeiavontuur geld inzamelen voor onderzoek naar de ziekte van Bechterew.

Simon van der Hoek en zijn vrouw Greetje Kracht. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

“Aangezien de oversteek 40 tot 50 dagen in beslag gaat nemen,” zegt Simon, “kun je niet heel erg gericht gaan trainen en moet je er gewoon voor zorgen dat je fit bent tegen de tijd van vertrek.” En dus traint hij op zijn roeitrainer in de werkplaats, of gaat hij een eind fietsen. Simon heeft de nodige ervaring met roeien: hij deed twaalf jaar aan sloeproeien, en hij deed mee aan onder andere de HT race, de 100 km roeitocht van Rees (D) naar Deventer en de Great River Race op de Theems in Londen.

Simon is geboren in Leeuwarden en woont inmiddels 44 jaar in Harlingen, waar hij samen met zijn vrouw Greetje Kracht sinds 1990 in de Singelstraat woont. Ze zijn 34 jaar getrouwd en hebben 2 kinderen. Simon werkt in de luxe jachtbouw en Greetje in de zorg.

Simon staat bekend als een gewaardeerd vakman. Hij werkte na zijn schooltijd op de ‘Helling’ van scheepswerf Welgelegen, en startte na acht jaar bij jachtwerf Jongert in Medemblik in de luxe jachtbouw. Daarna volgden Harlinger Jachtbouw en Hutting in Makkum, en in 1999 begon hij voor zichzelf. Hij heeft een werkplaats aan de Oude Trekweg en werk momenteel veelal in opdracht van Feadship, maar ook bij de iets kleinere jachtwerven als Mulder in Zoeterwoude-Rijndijk.

Enkele jaren geleden werd, na een second opinion in Groningen, de ziekte van Bechterew bij Simon vastgesteld. Een vorm van reuma in de weke delen van de gewrichten, waardoor iemand in een rolstoel kan belanden. “Ik heb al verschillende soorten medicatie geprobeerd, waarbij ik zelfs voor dood op de bank lag”, vertelt Simon. Hij had zoiets van: als dit het was voor de toekomst dan ben ik er klaar mee. Hij is gestopt met experimentele medicatie en neemt nu ‘gewoon’ weer dyclofinac. “Daar doe ik het erg goed op zodat ik de meeste tijd geen pijn heb en niet wordt gehinderd in mijn werk.”

Simon zou al eens eerder, samen met Michel van Galen de Atlantische Oceaan overroeien. Door een verandering in de organisatie werd de voorbereiding ingekort, waardoor hij het avontuur toen noodgedwongen moest afblazen. Maar enkele maanden geleden zag hij op Facebook een bericht van Ralph Tuijn. Tuijn, Nederlands bekendste oceaanroeier, was op zoek naar roeiers voor de oversteek van Portugal naar Frans-Guyana in maart 2022.

“Het bloed kruipt dan toch waar het niet gaan kan”, zegt Simon. Hij heeft het eerst met Greetje overlegd en Greetje zei: je moet je droom gaan najagen. Daarna heeft Simon één en ander met Ralph besproken, en heeft bij besloten er voor te gaan. “Als ik dit nog wil doen, moet ik het nú doen, aangezien niemand weet hoe en of deze ziekte zich gaat uiten.” 

Simon grijpt zijn roeiavontuur aan om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Bechterew. Zijn reumatoloog in het MCL bracht hem in contact met het UMCG, waar onderzoek wordt gedaan. Daar werd enthousiast gereageerd op het fantastische initiatief. Wilt u bijdragen? Dat kan op gf.me/u/y9baxa.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda