Nieuws

Requiem van Gabriel Faure in de Grote Kerk

Het Groninger Vrouwenkoor Nova, onder leiding van Mirna Westra en organist Eeuwe Zijlstra, kwam afgelopen zaterdag naar de Grote Kerk met een programma rond het thema ‘Afscheid’. Slotstuk van de avond was het Requiem van Faure.

Nova is een ambitieus jong vrouwenkoor uit Groningen met twintig enthousiaste koorleden, opgericht in 2014, onder de naam Groninger Studentenkoor. Dit jaar maakte het koor een doorstart onder de nieuwe naam Nova. Oude leden konden blijven, nieuwe leden konden welkom worden geheten. Mirna Westra is dirigent van het koor. Tijdens haar studie Docent Muziek ontstond haar liefde voor dirigeren. Ze besloot haar diploma Koordirectie te halen aan het Conservatorium van Zwolle. Behalve Nova, dirigeert ze het Groninger Jeugdkoor.

Eeuwe Zijlstra is de vaste bespeler van meerdere kerkorgels. Wij kennen hem natuurlijk in de eerste plaats als de organist van de Grote Kerk. Hij heeft een drukke lespraktijk en maakt geregeld concertreizen naar het buitenland.

Hoofdbestanddeel vormde het Requiem van Faure. Faure voltooide zijn requiem in 7 delen, in 1892. Faure’s Requiem combineert de voor een dodenmis gebruikelijke soberheid met een opwekkende spiritualiteit. Zijn tijdgenoten vonden zijn werk niet gewichtig genoeg voor een requiem. “Een slaapliedje voor de doden”, werd het genoemd.

De eerste delen komen in de buurt van de somberheid, die men van een requiem verwachtte maar het Sanctus en het Pie Jesu heffen de muziek op naar hemelse sferen. Het slotdeel, In Paradisum, met zijn lange melodische lijnen, is een gelukzalige muzikale ervaring.

Oorspronkelijk is het stuk geschreven voor gemengd koor en orkest. Vanwege de prachtige lieflijkheid paste het erg goed bij de stemmen van vrouwenkoor Nova. De solistische partijen werden prachtig gezongen door drie koorleden. Zuiver en ontroerend. In plaats van een orkestbegeleiding speelde Eeuwe Zijlstra een bewerking voor orgel van de Engelse componist John Rutter. Koor en dirgent en organist Eeuwe Zijlstra maakten het concert voor de aanwezigen tot een prachtige muzikale ervaring.

|Doorsturen

BuienradarAgenda