Nieuws

Rechter laat steekjes vallen in zaak Spaansenterrein

LEEUWARDEN - Het gerechtshof heeft enkele steekjes laten vallen in de rechtszaak tussen Spaansen en de gemeente Harlingen. Het hof heeft dat eerder deze week rechtgezet met een aanvulling op het vonnis van begin november. De rechter besliste alsnog over terugbetaling, rente en de termijn waarop de grond terug moet naar Spaansen.

Begin deze maand draaide het gerechtshof, na jaren juridisch touwtrekken, de koop van het Spaansenterrein terug. De gemeente moest het Spaansenterrein, dat zij in 2009 van Spaansen kocht, teruggeven aan Spaansen (er bleek sprake van staatssteun bij de koop). Het vonnis zei echter niks over de terugbetaling van € 6.500.000 die Spaansen voor het terrein aan de Kanaalweg ontving. Dat is nu rechtgezet: Spaansen moet het geld direct terugbetalen aan de gemeente. Volgens het hof heeft Spaansen bevestigd dat zij daartoe in staat is.

 

Het terrein hoeft echter niet direct terug naar Spaansen, stelt het gerechtshof, omdat de gemeente delen heeft verkocht. Wel blijft de gemeente een dwangsom boven het hoofd hangen, als de eigendomssituatie niet wordt aangepast: € 25.000 per dag met een maximum van 2 miljoen euro. Het is vooralsnog niet duidelijk op welk moment de dwangsom zal ingaan.

De gemeente eiste verder rente van Spaansen, maar volgens het hof heeft de gemeente dat niet goed onderbouwd. De door Spaansen gevorderde proceskosten – bijna 29.000 euro – moeten direct door de gemeente worden betaald.

|Doorsturen